Heerhugowaard

Dinsdag 21 november 2023 ledenavond met een lezing door dhr. Leo Brand over "Houtzwammen"

Leo Brand neemt de kijker met een prachtige fotopresentatie mee in de wondere wereld van houtzwammen.

Voor hun ontwikkeling hebben paddenstoelen veel vocht nodig. Daarom laten veel soorten zich alleen in de herfst zien. Toch zijn er het gehele jaar door paddenstoelen te zien en dan vaak op boomstammen. Houtzwammen worden deze dan ook, niet geheel onterecht, genoemd. Maar ook paddenstoelen met een hoed en een steel kunnen we in feite in ieder jaargetijde vinden. De houtzwammen zijn echter in staat het benodigde water te onttrekken aan het hout waarop ze groeien, ook in drogere periodes. Zelfs in de zomer kunnen ze doorgroeien.
Meer info:
Het verschijnen van houtzwammen aan een boom luidt vaak het einde van de boom in. Een gezonde boom wordt niet zo maar aangetast. Vaak zijn beschadigingen, meestal na verkeerde behandelingen of open wonden na een ongeluk, de oorzaak van de aantasting en dan is er in feite weinig meer aan te doen. Ook bomen die verzwakt zijn door ouderdom kunnen aangetast worden door houtzwammen.

Er zijn soorten houtzwammen die éénjarig zijn en er zijn soorten die jaren achtereen doorgroeien en elk jaar groter worden. Een dode boom met houtzwammen is een fraai gezicht en de houtzwammen kunnen, als ze voldoende de tijd krijgen, zeer groot worden. Om diverse redenen worden dode bomen in bossen tegenwoordig minder snel verwijderd. In sommige bossen mogen zelfs ook de dikke stammen blijven liggen en gelukkig wordt dat, daar waar mogelijk, steeds meer toegepast. In zulke bossen zijn de houtzwammen op hun mooist te zien.

Deze lezing laat een groot scala aan houtzwammen en paddenstoelen die op hout groeien zien met de hoop dat de bekendheid onder deze prachtige schimmels onder de mensen wat groter wordt.  De spreker waarschuwt echter wel voor het volgende: "Eenmaal met het paddenstoelen virus besmet kom je er nooit meer van af".

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur.
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard.

De toegang  voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op  vertoon van ledenpas)
Deze presentatie is ook interessant voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00