Activiteiten & Actueel

Presentaties en lezingen

Iedere derde dinsdag in september, oktober, november, februari, maart, april en mei worden er presentaties of lezingen gehouden.

Door het bestuur wordt een programma samengesteld met interessante en boeiende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld tuinreizen naar Duitsland, Italië, België, Engeland, Frankrijk, maar soms ook verder van huis zoals Zuid-Afrika, Kazachstan, enzovoort. Ook worden er diapresentaties gehouden over bollen, planten, ongedierte en andere zaken, die tuinliefhebbers aan zullen spreken. Verder zijn er lezingen over bekende tuinen, natuurgebieden  etc. bij ons in de buurt.

JAARPROGRAMMA VOOR 2018 VAN GROEI & BLOEI, afd. Heerhugowaard.
 
Dinsdag 20 februari 2018:
Deze eerste avond in 2018 beginnen we het jaar gelijk goed, want wij hebben deze avond twee onderwerpen voor u: een presentatie door de heer Mart Groentjes van De Boerderijenstichting Noord-Holland over de stolpboerderij, met een accent op de plaatselijke boerderijen.
De stolp speelde een belangrijke rol in het leven van vroeger, want het was tegelijkertijd een woning, een bedrijf en een leverancier van voedsel.
De stolp is met zijn piramidevormige dak typerend voor het Noord-Hollandse landschap en heeft een boeiend verleden.
U wordt meegenomen op een reis “in beeld” langs de mooiste stolpen in onze nabije omgeving en aan de orde komen de ontwikkelingsgeschiedenis, de verschillende streekgebonden types, de constructie en de versieringen. Niet alleen het bouwwerk zelf met het interieur, maar ook de tuin en het erf worden besproken. Het traditionele boerenerf is over het algemeen eenvoudig van opzet: een paar perkjes en borders voor bloemen en planten, een bleekveld, moestuin, boomgaard en bomensingels. 
Na de pauze wordt de avond ingevuld door onze eigen leden. De heer Edo Kleinhuis, partner van Ans Kallansee, heeft namelijk een mooie verzameling foto’s samengesteld, gemaakt door de 19 deelnemers aan de G&B Tuinenreis door Midden-Brabant afgelopen junimaand. Deze tweedaagse reis met een bezoek aan zeven, zeer bijzondere tuinen, in de omgeving van Sprang Capelle en omgeving, leverde veel mooie beelden op, die wij u niet willen onthouden. Wij hopen dat u zult genieten van deze bijzondere ledenavond. 
 
Dinsdag 20 maart 2018:
Na de jaarlijkse ledenvergadering, is Martje v.d. Bosch van de Tuinen in Demen (nabij Oss) onze spreekster.  Deze avond gaat over “De beleving van kleur in de tuin”. Martje studeerde filosofie en was jarenlang docent aan o.a. Avans Hogeschool.
Sinds 2006 is zij fulltime met tuinen bezig: zij schrijft er over, ontwerpt voor anderen en werkt in de Tuinen in Demen, die zij met haar man heeft ontworpen en aangelegd.
Een tuin is bij uitstek een plek om te genieten en rust te vinden, maar ook een plek die nieuwe energie geeft.
Hoe we een tuin waarderen en de kleuren er in ervaren, wordt mede bepaald door wat we mooi vinden. Iedereen beleeft kleur anders. Dat zegt iets over de persoon en het zegt iets over de kleur.
Factoren die daarin een rol spelen, komen aan de orde, evenals de eigenschappen en effecten van kleuren.
De beleving van kleur in de tuin helpt om je eigen beleving van kleur en je eigen kleurvoorkeur te begrijpen, maar het is ook een heel praktisch verhaal met veel aandacht voor beplanting.
Niet alleen éénjarige en vaste planten, maar ook bollen, rozen en bomen komen aan bod.
Behalve een beschrijving, hoor je handige tips voor de verzorging en doe je ideeën op om in je eigen tuin aan de slag te gaan.
De presentatie wordt ondersteund door prachtige foto’s in power-point. Na de presentatie en in de pauze is het mogelijk om het boek dat Martje schreef “De beleving van kleur in de tuin” te kopen en te laten signeren.
  
Dinsdag 17 april 2018:
De heer Jan Blokland uit Leidschendam, bekend van de alpine planten, laat ons deze avond genieten van een diapresentatie over Madeira, het bloeiende eiland, alwaar wij bijzondere tuinen gaan zien en gaan wandelen in de vrije natuur. 
Madeira is in 1418 officieel ontdekt door de Portugezen, die het eiland gebruikten als basis
voor hun ontdekkingsreizen naar Afrika.
Aanvankelijk werd het gebruikt voor het verbouwen van suikerriet.
Het zachte klimaat, het spectaculaire berglandschap en de ongelooflijke bloemenpracht had tot gevolg dat het eiland in de 19e eeuw een groot aantal vooral Engelse schrijvers, dichters, zakenlui en politici trok.
Een van de beroemdste bezoekers was Winston Churchill, die daar met zijn schildersezel opdook in de kleine vissersdorpjes.
Sinds het eiland eenvoudig door de lucht is te bereiken, komen hier steeds meer toeristen. 
Vooral in de omgeving van de hoofdstad Funchal, dat aan een zonovergoten en voor de wind beschutte baai is aangelegd, zijn door de rijke inwoners in het verleden grote tuinen aangelegd.
Veel van deze tuinen zijn nu voor het publiek geopend. Jan neemt u mee op een reis langs de mooiste en bijzonderste tuinen met hun vaak tropische beplanting en weelderige bloemenpracht.
Ook de ruige natuur van het centrale en hoge deel van Madeira heeft hij bezocht.
Een van de hoogtepunten was een voettocht over een zeer ruig en spectaculair wandelpad langs de hoogste toppen van het eiland.
U ziet deze avond wel zo’n 200 dia’s, waaronder vele macro-opnamen van soms zeer zeldzame planten, maar ook mooie panorama’s zorgen voor een afwisselend geheel, waarmee een goed beeld wordt gegeven van de prachtige en rijke natuur, die Madeira rijk is. 
 
Dinsdag 15 mei 2018:
Deze presentatie, door de heer Ton Hannink uit Drunen, gaat over éen van de bekendste klimplanten, die we in de tuinen tegenkomen: de Clematis.
Ton vertelt ons alles over deze prachtige plant: waar hij voorkomt, de variatie in kleur en grootte, de groeiwijze, de vele bladvormen en de geurende en niet-geurende soorten.
Verder geeft Ton ons tips bij aankoop van een clematis, hoe je hem moet aanplanten, verzorgen, bemesten, snoeien en vermeerderen.
De plaats in de tuin is ook van belang en zet NOOIT een dakpan of heester tegen de clematis!!
U hoort deze avond waarom.
Clematissen doen het ook uitstekend in een border en zijn samen met rozen, heesters en bomen fraai te combineren. Ook in een boom of in een obelisk staat de clematis fraai en wie vaak last heeft van de verwelkingziekte of meeldauw kan deze avond veel leren. Vele soorten Clematissen komen langs…….
Een avond om niet te missen want bijna iedereen heeft wel een Clematis in haar of zijn tuin! 
 
Dinsdag 18 september 2018:
Deze avond is gereserveerd voor een presentatie van Leo Brand uit Bergschenhoek en gaat over de Wilde planten van Europa.
Wij kennen deze spreker nog van De Ardennen en Eifel.
Planten spelen in het leven van de mens een steeds grotere rol. Eeuwen geleden had men echter meer belangstelling voor het nut van de wilde planten. Denk hierbij aan het maken van medicijnen.
De schoonheid van deze planten was niet in het geding. Vandaag de dag zijn die rollen behoorlijk omgedraaid.
Wij bekijken de planten nu op een heel andere manier en waarderen steeds meer hoe mooi ze zijn, maar zien gelukkig ook het nut ervan.
Wilde planten zijn overal om ons heen. Of je nu door een natuurgebied wandelt, door een park loopt, met je auto langs kleurrijke wegbermen rijdt of gewoon zomaar ergens in een drukke stad aan het winkelen bent, wilde planten zijn er overal. Waar je ook heen gaat met vakantie, als liefhebber van de Wilde Flora kun je echt overal aan je trekken komen, zelfs in ons eigen Nederland.
Hoe herken je nu al deze wilde planten? Alleen al in Midden- en West-Europa zijn er meer dan 3000 duizend soorten. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar zo eenvoudig is het niet.
Deze lezing omvat een groot scala aan bijzondere wilde planten. Niet alleen uit België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Griekenland en Italië, maar ook soorten uit ons eigen land.
Kortom een lezing, die echt voor iedere plantenliefhebber heel veel te bieden heeft! 
 
Dinsdag 16 oktober 2018:
Een avond met Henny van der Wilt, de hovenier van kasteel Sypesteijn te Loosdrecht, is altijd een succes en daarom hebben wij haar weer eens uitgenodigd.
Zij neemt ons dit keer mee op een fietstocht naar Sumatra, het “eiland van goud”.
Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en is zo groot als Zweden.
We gaan mee door de prachtige natuur van Noord- en West-Sumatra. Vanuit Berastagi gaan we langs vulkaangebieden en via de Sipisopiso watervallen gaat het richting het Tobameer en zo komen we aan in Prapat.
We steken met een veerboot het meer over en verblijven op Samosireiland.
We fietsen hier een paar dagen met constant zicht op het blauwe meer en zien de oude Batakhuizen en paleizen, gebouwd door de Toba-Batak stammen, die hier woonden.
We genieten van de mensen die werken op de rijstvelden, papaya’s  oogsten, suikerriet stoken, pinda’s branden en koffie drogen. Vanuit het Tobameer gaan we richting westkust en maken een stevige klim om uit de krater van het meer te raken. Vanuit Taratung fietsen we door prachtige landschappen naar de havenstad Sibolga.
Daar blijven we een paar dagen op een klein eilandje met mangroven, bijzondere rotskusten en witte strandjes. De ondergaande zon is hier adembenemend.
Ook gaan we een wandeling maken door een soort oerwoud, waar de Rafflesia bloeit!
Dit is de grootste solitaire bloem ter wereld met een diameter van 1 meter en kan wel 10 kilo wegen.
We vinden de reusachtige bloem en ruiken deze al van verre:  een lucht van rottend vlees!
Tot slot bezoeken we de paleizen van de Minangkabau-koningen en het meer van Maninjau. 
 
Dinsdag 20 november 2018:
Deze laatste avond van het jaar wordt afgesloten met een presentatie van Joke Stuurman-Huitema en gaat over de gevarieerde natuur in onze eigen provincie: Noord-Holland in woord en beeld.
Joke woont sinds twee jaar met haar man in Oostelijk Flevoland (Swifterbant), maar heeft daarvoor altijd in Noord-Holland gewoond.
Zij heeft daardoor veel kennis en fotomateriaal ter beschikking over onze leefomgeving.
Dit kan vlak bij huis zijn, maar ook verder weg zoals de kust, de duinen, de akkers en weidegebieden.
We zien deze avond o.a. (tuin)vogels, zowel zaadeters als insectenters, inclusief de omlijste plantensoorten in samenhang met de insecten (vlinders en rupsen), zoogdieren, amfibieën en de biotoop van het duingebied van onze provincie. Dit kan een wegberm, dijk of slootkant zijn.
Er is veel te zien tijdens deze avondvullende lezing, want elk seizoen heeft ten slotte zijn eigen beleving. 
 
Wij gaan ervan uit dat wij weer een serie met boeiende presentaties voor u hebben samengesteld.
Zet u de data al vast in uw agenda?
 
Graag tot ziens op een van onze ledenavonden!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Initiates file downloadNeem hier een kijkje in ons jaarprogramma waar u een korte beschrijving van de onderwerpen vindt.

meer
13
Dec
Westlandse buitenplaatsen van weleer
06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879