Groentips & Groeninfo

Duurzaam

Ook in het land van tuinieren is het woord “duurzaam”gevallen. Duurzaam tuinieren of een duurzame tuin. Alles wat duurzaam is wordt daarom door menigeen op een creatieve manier naar voren gezet en veelal gekoppeld aan milieuvriendelijk of natuurlijk. Nu is duurzaam eigenlijk iets wat perfect bij de meeste Hollanders past. Meestal gaat het om een investering die lang mee gaat en weinig onderhoud behoeft.

Zo’n investering is niet goedkoop maar dan heb je ook iets voor jaren; dat is wat de creatieve verkoper er van maakt.

De beste investering op het gebied van tuinieren is een doordacht ontwerp wat wel in de meeste gevallen niet het goedkoopste is. Wel heb je dan de uitgangspositie voor een duurzaam te ontwikkelen tuin welke ook op een duurzame manier te onderhouden is.

Ik ben hierover al heel lang geleden gaan nadenken en heb me toen al afgevraagd wanneer de omslag zou komen naar het mindere gebruik van onzin in een tuinontwerp. Duurzaam blijkt het woord te zijn. Iets waar ik in het verre verleden nooit aan gedacht zou hebben. Per ongeluk is tuinieren met de voetjes op de vloer nu een grote hit, welke door mij als vakman die niets met trends heeft al lang geleden is ontwikkeld. Deze tuinman heeft toen gelijktijdig ontdekt dat de steeds rijker wordende Nederlander steeds meer het gemak zoekt als het om de privéomstandigheden gaat, en daarbij beleving hoog in het vaandel heeft zitten.

Wat leuk dat er een creditcrisis is en gelijktijdig ook een grote hang naar een schoner milieu en zorg voor de natuur.

U zult zich nu wel afvragen wat er zo leuk is om als bezitter van een stuk grond in een creditcrisis te zitten maar dat zal ik even uitleggen:

Een duurzame tuin is een tuin waarin gebruik gemaakt is van duurzame materialen en een beplanting die gemakkelijk en zonder een overdaad aan speciale gereedschappen en motorische hulpmiddelen is te onderhouden. De beste duurzaamheid kan bereikt worden als de toepassing van de harde materialen een perfect evenwicht vormt ten opzichte van het gebruik. Straatwerk alleen aanleggen als het ook gebruikt wordt, hekwerk en pergola alleen plaatsen als het functioneel is en ook bijdraagt aan de architectuur van het ontwerp. 1+1=3. Een beplantingsvorm die een perfect evenwicht vormt met de bebouwing en de omgeving maar niet van culturele aard is. Deze beplantingsvorm is met een ecologische achtergrond ontworpen en zal zich op een natuurlijke wijze ontplooien. Dus duurzaam en gemakkelijk in onderhoud en een duurzame beleving van een hoog niveau. De natuur toepassen in de tuin is duurzaam. Duurzaam is dus eigenlijk niets anders als werken met materialen die onderhoudsarm zijn, lang mee gaan en het milieu niet belasten. Omdat een duurzaam ontworpen tuin dus ook een zeer praktische tuin is waar het gebruik van onzin tot een minimum is beperkt zal de prijs van zo’n tuin over het algemeen zeer meevallen. Tevens zullen de onderhoudskosten behoorlijk laag zijn. Dure mest is vrijwel overbodig, schilderwerk is niet van toepassing, hagen zijn zeer beperkt of niet aanwezig, dus geen dure heggenschaar die iedere winter weer geslepen moet worden.

Nee: duurzaam is geen last, duurzaam is een lust.

Dirk de Winter

Dirk is ontwerper van ecologisch onderbouwde beplantingen en tuinen en tevens eigenaar van Kwekerij de Morgen te Obdam.

www.newgenerationplants.nl/tuinen

Groene daken en heilzame kruiden - Blik op de tuin (854)
Het lot van de mot…