Activiteiten & Actueel

Lathyrus of siererwt

Op 17 januari jl. hield de heer Van Vliet een presentatie over de, in de volksmond bekend als siererwt, Lathyrus. De vele verschijningen, het opkweken en ziektes die erbij kunnen voorkomen (kunnen worden).

Hij liet ons vele mooie foto's of dia's zien met onder andere Lathyrus odoratus, Lathyrus 'knee high' en de vaste planten Lathyrus latifolius en L. vernus. Bij alle varianten is het een feit dat de bloemen altijd hoog in de ranken zitten. De Lathyrus odoratus is er een die uitermate geschikt is voor de hanging basket. 

Omdat het een zeer geliefde snijbloem is wordt ze ook wel aangeboden in door de bloemist in de bloemenstal. Echter, koop deze niet omdat ze hun kopje er snel bij neer leggen. Als je ze wilt kopen, bestel ze dan van te voren bij de bloemist en je krijgt gezonde exemplaren die zeker een volle week in de vaas staan. Dan moet je ze wel in een heldere, doorzichtige vaas zetten met een bodempje water omdat de stelen dan evengoed zonlicht kunnen absorberen en kunnen blijven ademen.

Lathyrus zaad ontkiemt het best vanaf half februari in een schaal op erg vochtig keukenpapier. Dit kan wel enkele weken duren. Als na drie weken de schaal nog niet gebarsten is, kun je er met een scherp mesje een kerfje in zetten om alsnog de kiem te forceren. Half maart kun je de zaadjes dan uitzaaien in potgrond nummer 1. Zaai ze 'hoog' dus licht toedekken en in de vensterbank op een lichte plek zetten. Als de kiemen ongeveer 8-10 cm hoog zijn en een derde bladpaar hebben, kunnen ze uitgepoot worden (zo rond half april). Ze mogen dan gelijk naar buiten en op de definitieve plek gezet worden. Ze hoeven tijdens de groei niet getopt te worden want dan haal je de bloei eruit.

De beste voeding voor Lathyrus is de verhouding 20-20-20, opgelost in water. De standplaats is het liefst in de volle zon. Wilt u ze liever in de pot houden, dan gaat dat ook goed mits de pot 30-40 cm diep is. Dan kunnen er gerust een stel bij elkaar gezet worden. Let op dat u ze leidt tot de hoogte waarop u de bloemen wilt zien want ze bloeien immers in de top. De meest geur verspreiden ze als de luchtvochtigheid hoog is, dus bij voorkeur bij zomers zwoel weer.

Ziektes waar ze gevoelig voor zijn, zijn onder meer knopval, meeldauw, bladluis en de bekende verwelkingsziekte (net als de bekende aardappelziekte) Meeldauw en bladluis kunt u heel gemakkelijk met veel water wegspuiten.

We kregen allemaal een zakje Lathyruszaadjes mee naar huis om zelf op te kweken. Er werden tijdens de pauze door de presentator en zijn collega van de Lathyrusvereniging vele soorten aangeboden en er werd veel verkocht

Klik hier voor meer foto's in ons fotoboek.

meer

 

 

 

19
Mar
zon en blauwe lucht
18
Mar
Een blauwe lucht, de zon en bijna geen wind