Activiteiten & Actueel

De heer Nieuman vertelde ons over de geschiedenis van de botanische tuin in de Uithof. Deze is ontstaan in 1639. De tuin was niet altijd op deze plaats gesitueerd maar is verhuisd en gerestaureerd.

De huidige locatie in Fort Hoofddijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De rotstuin is de grootse trots van dhr Nieuman en daar vertelde hij veel over. De rotstuin is verhoogd aangelegd ten opzichte van de rest waardoor er een goede afvoer van water kan plaatsvinden. De planten krijgen voldoende vocht uit de rotsen. Er is veel gebruik gemaakt van 'gewone' objecten: stoeptegels, betonranden, rioolbuizen et cetera. De plantenbedden zijn 4000 m2 groot en er is ruim 2000 ton aan stenen gebruikt.

Ook nam hij ons mee verder door de tuin naar onder andere de Alpinekas, een moerasbos, een zgn. cottagetuin en het bamboebos. Verder zijn er verschillende weiden waar slechts tweemaal per jaar gemaaid wordt (idee voor Heerhugowaard?) zodat speciale vegetatie ontstaan is waarin nu onder meer ratelaars voorkomen.

In de kassen werden veel orangerieplanten bewaard die in het voorjaar buiten geplaatst worden. Het was een enthousiast verhaal met mooie foto's en duidelijke aanwijzingen van dhr Nieuman, een bevlogen botanicus die ervoor zorgt dat velen zijn erfgoed gaan bezoeken.

meer

 

 

 

19
Mar
zon en blauwe lucht
18
Mar
Een blauwe lucht, de zon en bijna geen wind