Activiteiten & Actueel

In de "Tuin zonder naam" te Liessel werden we om half elf ontvangen met koffie met vlaai. Deze tuin van 2000 m2 heeft tien tuinkamers; sommigen op kleur met allemaal een eigen karakter en omsloten door kunstig geknipte beuken- of taxushagen. Het is een tuin met prachtige doorkijkjes en wordt heel goed onderhouden. Frank, die ons rondleidde, gaf aan dat het veel werk was. Er was ook nog een winkeltje met leuke hebbedingen. We kregen hier een heerlijke lunch (onder andere verrukkelijke aspergesoep) van (h)eerlijke producten.

Daarna naar de tuin "Verheggen" in Lottum. Deze staat ook in het G&B nummer van september. Een romantische, in eigen stijl ontworpen tuin van ongeveer 4000 m2 met kleurrijke borders, mooie zithoekjes en opgedeeld in diverse gedeelten, zoals een vierkleurentuin, rozentuin, Engelse borders, dahlia/grassentuin en verzameltuin. Er waren diverse planten te koop.

De derde tuin van 5500 m2 groot, was "Brookergarden" in Venlo. Met vloeiende lijnen, uitgebalanceerde hoeken en hagen een spannend geheel. De combinaties van vaste planten en de entourage geven een landelijke, rustige uitstraling. Er bevonden zich in de tuin drie vijverpartijen, een strandje, een loofgang met rozen en een prachtige heel grote sierlijke Oranjerie, een zwembad en een overdekt terras met buitenkeuken.

Hierna gingen we naar het hotel, waar we gezellig iets gingen drinken en later heerlijk hebben gegeten. En natuurlijk ook nog lang nagetafeld.

De volgende ochtend gingen we vroeg op pad naar "Huys de Bong" in Baarlo. Deze tuin van 2000 m2 heeft een Engelse en mediterraanse sfeer door de taxushagen, borders, irissen, agapanthus soorten en grijsbladigen. In de zomer bloeien de rozen en de phloxen. Jammer dat het tijdens ons bezoek regende.

Hierna gingen we naar de "Hespiridenhof" in Baarlo. Een tuin van 10.000 m2. We kregen hier koffie in een soort Oranjerie, waar veel subtropische planten verzameld waren. Hespiriden zijn citrusvruchten. Er is een verhaal in de Griekse mythologie over de tuin met de gouden appelen. Er was een voortuin, een leeftuin en een vijvertuin. Dacht je dat je alles gezien had, was er achter een bostuin opeens weer een pas aangelegd stuk tuin, met buxusvakken en fruitbomen en kruidachtige planten. De verzorgers hadden nog een goede tip: een buxus die minder gevoelig is voor schimmel is de Faulkner. Een buxus moet wel luchtig staat en kunnen drogen. Niet teveel mesten en met een schone schaar snoeien.

Na een heerlijke pannenkoek gegeten te hebben in een restaurant aan de Maas, gingen we naar de "Verborgen tuin" in Venlo / Hout Blerick. Deze tuin van 4000 m2 ligt voor, naast en achter het huis 'verborgen'. Oude bomen, bijzondere vaste planten, een buxustuin, een gedeelte met exotische bomen en vijvers zijn verrassend met elkaar verweven. Kunst en leuke gezellige dingen vervolmaken het geheel. Zelfs de koffie werd geschonken in romantisch gebloemde kopjes.

De laatste bestemming was "Anfra Kijk en Wandeltuin" in Grashoek. Een parkachtige tuin van meer dan 9000 m2 groot. Er is een tropisch eiland met bananen, yucca's, palmen, enzovoort. Wandelpaden, gezellige hoekjes en een serre met veel bougainvillea's. De grootste hobby bestond uit het verzamelen van kuipplanten, meer dan 1000 stuks uit de hele wereld! Blauwe Solanum van twee meter hoog als bolboom gesnoeid. Elke dag zijn ze twee uur bezig met water geven en in de winter worden alle kuipplanten in de kas (tunnel) bewaard. Na de afgelopen winter waren ook hier veel planten stuk gevroren. Hier waren ook geraniums en andere bijzondere planten tegen redelijke prijzen te koop.

Helaas heeft het de zondag bijna de hele dag geregend, maar ondanks dat hebben we het heel leuk gehad. We kijken nu al weer uit naar de volgende tuinenreis. Ook een idee voor u? Het is echt een aanrader voor tuinliefhebbers.

Klik hier voor de foto's.

meer

 

 

 

19
Mar
zon en blauwe lucht
18
Mar
Een blauwe lucht, de zon en bijna geen wind