Activiteiten & Actueel

Rondleiding Dahliakwekerij van Peter Komen op 27-9-2012

Op 27 september jl. zijn we naar Anna Paulowna geweest voor een rondleiding in de dahliakwekerij van Peter Komen.

Eerst kregen we uitleg over het vermeerderen van de planten. Dat wordt gedaan met stekken, die worden van de knollen afgesneden en verder opgepot. Er worden wel tot 200 planten op een vierkante meter gezet om zoveel mogelijk nieuwe planten te krijgen. Dan worden ze in januari in de kas opgepot met warmte en hoge luchtvochtigheid.

Knollen kunnen vanaf april de grond in, je moet ze diep planten. Ze kunnen binnen of in een kas eerder worden opgepot. Dan heb je een lichte en warme plek nodig. De plant heeft kalk nodig. Om een stevige plant te krijgen moet je ze toppen. Een grotere plant is minder aantrekkelijk voor slakken. Uitgebloeide bloemen eruit knippen dan bloeien ze door!

Pas in oktober of zoveel later uit de grond halen als het gewas zwart is geworden. Dan droog bewaren maar ze mogen niet rimpelig worden. Zaad wordt haast niet gewonnen van de dahlia. Een knol voor een nieuwe soort kost ong. 250 Euro. Hier worden natuurlijk zoveel mogelijk nieuwe planten van gemaakt. De geoogste dahliaknollen worden o.a. verkocht door Albert Heijn en Intratuin.

We moesten een stuk lopen om bij de bloeiende dahlia's te komen. Onderweg hadden we een mooi uitzicht over al die bedden met bloeiende dahlia's. Hier worden de bloemen getest en later wordt bekeken of met het soort verder wordt gegaan of weggegooid.

Het was een mooie rondleiding (ondanks dat het regende) met veel interessante informatie. We kregen allemaal een mooie dahliaplant mee naar huis!

In ons fotoalbum vind u meer foto's van de rondleiding. Klik hier voor een kijkje.

meer

 

 

 

19
Mar
zon en blauwe lucht
18
Mar
Een blauwe lucht, de zon en bijna geen wind