Activiteiten & Actueel

Nationaal Kampioenschap Bloemschikken 2012

Hoge klasseringen van de afdeling Groei en Bloei Heerhugowaard bij het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken.

Elk jaar vind in het najaar het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken plaats, georganiseerd door Groei en Bloei.

De beoogde plaats , De Floriade in Venlo, kon geen doorgang vinden wegens onredelijke hoge financiële voorwaarden. Een uitstekend alternatief werd gevonden in de Keukenhof die in het weekeinde van 19 tot en met 21 oktober een grote “bollenbeurs” organiseerde. Er was dan ook heel veel belangstelling in de Willem Alexander Hal waar meer dan 5000 bezoekers de prestaties van ca. 150 deelnemers  kwamen bekijken.

De 4 deelnemers van de afdeling Heerhugowaard trok met veel vertrouwen onder leiding van Tiny Rood naar Lisse. Het onderwerp was dit jaar “cradle to cradle”. Een nieuw fenomeen waarbij de gedachte is om op een duurzame manier gebruikte materialen onderdeel te laten worden van het bloemstuk, zodat die materialen een tweede of derde levensloop krijgen.  Dit maal geen verplicht bloemstuk, zodat de dames zich optimaal konden voorbereiden en concentreren op één bloemstuk dat maximaal 2,25 hoog en één meter in het vierkant mocht zijn. Van de organisatie kregen de deelnemers wel een aantal verplichte bloemen te verwerken.

De deelnemers zijn onderverdeeld in 5 klassen, waarvan onze vier deelnemers in twee klassen uitkwamen namelijk  Monique Horio  in de Ere-klasse, de hoogste amateur klasse en Ria Vennik, Frieda van der Werff en Margaret de Rijk in de A-klasse.

Zoals elk jaar weet Monique hoog in de Nederlandse top te eindigen. Haar creativiteit is elk jaar weer verrassend en vindt veel waardering niet alleen bij de jury , maar ook bij de vele bezoekers. Op een fractie na wist zij haar derde plaats van vorig jaar net niet te halen en ze werd in een groot veld 4e of wel VIERDE  VAN NEDERLAND !!!. Werkelijk een top prestatie.

Het hoge werkstuk bestond uit een boomstam met gedraaide guirlandes van verpakkingsmateriaal zoals noppenfolie en lange slierten met verschillende bollen. De bloemen verwerkte ze in gebruikte drinkflesjes met soms de dop er nog op. De verplichte alstroemeria’s  en de witte chrysanten waren zorgvuldig verwerkt in het stuk.

In de A-klasse waarin 35 deelnemers uitkwamen scoorde Ria heel hoog, ware het niet dat de jury haar “buiten mededinging” plaatste. “Virtueel” werd zij wat punten betreft in  totaal 2e, zodat de teleurstelling voor haar en haar coach Tiny erg groot was. De jury oordeelde dat niet alle verplichte alstroemenia’s  in het werkstuk opgenomen waren, terwijl dit wel degelijk het geval was. Protesten dat deze wel zichtbaar aanwezig waren  verwerkt , wellicht enigszins schuil, hielpen helaas niet.

Ria had in Amsterdam aan een van de grachten oude koperen waterbakken gezien en met de trein meegenomen en deze bakken vormden de basis van haar stuk. Boven op de gekoppelde bakken was een gedraaide boomstam geplaatst voorzien van grote lelieknoppen en op de bak lag een scala van dahlia’s in de kleuren lila, purper en paars met veel boerenkoolbladeren en artisjokken. Door de voor haar ongunstige jury beoordeling, miste ze ook helaas de innovatieprijs.

Frieda had een verrassend werkstuk gemaakt van gebruikte dakpannen van verschillende ouderdom. Op een onzichtbaar stalen frame waren de pannen als een soort boom tot circa 2 meter hoogte opgebouwd. In diverse pannen waren gaten geboord waarin op subtiele wijze buisjes waren gebracht die weer de basis vormden voor allerlei soorten bloemen zoals grote chrysanten, anjers, anthuriums. Daarnaast werden op de pannen allerlei materialen verwerkt als zeewier, schelpen, besjes, mos, sedum, werden slingers gemaakt van oude fietsbanden met daarin orchideeen, bromelia’s en varens  en natuurlijk de verplichte alstroemeria’s. Naast een eervolle vermelding eindigde Frieda op een uitstekende 10e plaats wat promotie naar de A-select-klasse betekent.

Slechts één plaatsje lager, de elfde plaats, eindigde Margaret, die van oude  vierkante hemelwaterafvoeren  een waar kunstwerk gemaakt had. De afvoeren waren antracietgrijs geverfd  en voorzien van ronde gaten aan de zijkant.  Op een zeer creatieve wijze had ze uit de openingen prachtige bloemen in zalmachtige kleuren aangebracht zoals anjers, rozen, amaryllissen, rudbeckia knoppen en calla’s. Door het werkstuk kronkelde 3 prachtige guirlandes van oranje rozenbottels. Ook de verplichte alstroemenia’s kregen bij haar een opvallende plaats toebedeeld. 

Tevreden keerden de pupillen van Tiny terug naar de kop van Noord-Holland. Feitelijk hadden alle Heerhugowaardse deelnemers een topplaats in hun klasse bereikt. Volgend jaar zal naar alle verwachting het NK weer in de Keukenhof gehouden worden. De dames verheugen zich er nu al op.

Vdw 24-10-2012

Bloemstuk van Frieda
Bloemstuk van Frieda
Bloemstuk van Frieda
Bloemstuk van Frieda
Bloemstuk van Frieda
Bloemstuk van Margaret
Bloemstuk van Margaret
Bloemstuk van Margaret
Bloemstuk van Margaret
Bloemstuk van Margaret
Bloemstuk van Margaret
Bloemstuk van Monique
Bloemstuk van Monique
Bloemstuk van Monique
Bloemstuk van Monique
Bloemstuk van Monique
Bloemstuk van Monique
Bloemstuk van Ria
Bloemstuk van Ria
Bloemstuk van Ria
Bloemstuk van Ria
Bloemstuk van Ria
Bloemstuk van Ria
meer

 

 

 

19
Mar
zon en blauwe lucht
18
Mar
Een blauwe lucht, de zon en bijna geen wind