Activiteiten & Actueel

Presentatie Vlinderstichting 19 februari 2013

De heer Kars Veling hield op inspirerende en humoristische wijze een prachtige presentatie over vlinders in onze tuin. Hij sloot de avond af met een korte film over de vlinders in de Franse Cevennen.

Hij vertelde ons dat er maar liefst van de 70 soorten die in onze buurt voorkomen, er 30 op de rode lijst staan; m.a.w. die met uitsterven bedreigd worden. Ook adviseerde hij ons om in de tuin niet alle waardplanten uit de tuin te verwijderen: laat wat brandnetels staan want daar aan doen rupsen zich te goed en dan krijg je dus ook vlinders. Maar het nieuwe maaibeleid van de gemeente zal wellicht helpen om meer rupsen te kunnen laten genieten van hun favoriete planten. Ook Fuchsia's, Wilgenroosje, Kattenstaart zijn zulke waardplanten.


Sommige vlinders komen maar eenmaal per jaar tot wasdom, anderen kunnen zelfs 3 generaties per jaar hebben. Er zijn vlinders die overwinteren in Zuid-Europa of Noord-AFrika, en er zijn er die steeds vaker in onze buurt overwinteren. Qua aantal is het zo dat slechts 1 op de 1000 vlinders de winter overleeft. Planten die vlinders aantrekken zijn o.a. de vlinderstruik, de zgn. Vuilboom, Hemelsleutel, Klimop, Herfstaster en laat vooral rottend fruit in de tuin liggen want daar zijn ze gek op!

Kijk in het fotoalbum naar een aantal foto's van vlinders!

meer

 

 

 

19
Mar
zon en blauwe lucht
18
Mar
Een blauwe lucht, de zon en bijna geen wind