Activiteiten & Actueel

Excursie Triflor 14-2-2013

Met 24 mensen zijn we naar Triflor geweest, ondanks het slechte weer! We werden hartelijk ontvangen door Erik van Dam. Hij vertelde dat het bedrijf in 40 jaar uitgegroeid is tot een allesomvattend tulpenbedrijf. Van veredeling, teelt, handel en export tot broeierij. Er zijn 20 medewerkers in fulltime vaste dienst, 20 vaste parttimers, 50 scholieren en oproepkrachten, in de zomermaanden aangevuld met 150 scholieren voor het bollenpellen.

Het broeien van de tulp gebeurt s’winters. Het selecteren duurt 5 jaar. Na 6 jaar broei en selecteren kan er mee geteeld worden. Van 50.000 tot 100.000 nieuwe soorten komen er maar 5 nieuwe die de moeite waard zijn. In Zuid Frankrijk werden de bollen vroeger geteeld. Nu het meest in Nieuw-Zeeland, dat is goedkoper en beter. Triflor huurt daar 80 ha grond.

Er worden enkele miljoenen tulpen per week geplukt. In Rusland krijgen de vrouwen met vrouwendag (8 maart) een bloem, de tulp is daar erg in trek. Voor Triflor een zeer lucratieve handel. 40 % van de geteelde tulp gaat rechtstreeks naar de supermarkten. De rest via de veiling. 16 weken kou is genoeg om de bol op te kweken. In de kas met 20 graden is er na 3 weken een bloem. Dit kan 9 keer gedaan worden in een seizoen. Van de oude bol worden de groeipunten weer gebruikt. Alle groeistoffen zitten al in de bol. De pluk en verwerking gaan bijna helemaal machinaal. Een mooi gezicht. In Nederland is er 10.000 ha tulpen kweek waarvan 900 ha van Triflor.

Het was een interessante excursie, een ieder kreeg een bos witte tulpen mee naar huis.

Klik hier voor een kijkje in ons fotoalbum.

meer

 

 

 

19
Mar
zon en blauwe lucht
18
Mar
Een blauwe lucht, de zon en bijna geen wind