Heerhugowaard

Ledenavonden

Presentaties en lezingen

Iedere derde dinsdag in september, oktober, november, februari, maart, april en mei worden er presentaties of lezingen gehouden.

Door het bestuur wordt een programma samengesteld met interessante en boeiende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld tuinreizen naar Duitsland, Italië, België, Engeland, Frankrijk, maar soms ook verder van huis zoals Zuid-Afrika, Kazachstan, enzovoort.
Ook worden er diapresentaties gehouden over bollen, planten, ongedierte en andere zaken, die tuinliefhebbers aan zullen spreken.
Verder zijn er lezingen over bekende tuinen, natuurgebieden etc. bij ons in de buurt.

Het JAARPROGRAMMA voor 2020 van Groei & Bloei, afdeling Heerhugowaard e.o. vindt u onderstaand:

Dinsdag 18 februari 2020:
Deze eerste avond van het nieuwe seizoen beginnen we met een passende presentatie voor menig lid van onze afdeling, want deze heeft als titel “Passie voor planten”.Wie heeft dit niet als trouw Groei & Bloei lid? Afke Schrale van Kwekerij Bloeiers heeft deze passie zeer zeker ook en is onze gastspreekster. Zij is gek op planten en wordt er gelukkig van om deze vanaf het begin op te kweken tot een mooi eindproduct. Op haar kwekerij te Slootdorp worden voornamelijk éénjarige zomerbloeiers gekweekt in de periode van januari tot en met juni. Van juni tot november staat hun kas vol met bijzondere en decoratieve siervruchten. Afke is steeds op zoek naar nieuwe soorten en toepassingen.
Tijdens deze avond vertelt ze niet alleen over haar beleving met gewone planten, maar ook met hele bijzondere exemplaren. Afke hoopt op deze interactieve avond, op haar beurt, ook weer wat te leren van ons!

Dinsdag 17 maart 2020:
Maart is doorgaans de maand waarin het bestuur weer de jaarvergadering aan de leden presenteert.
U hoort  hoe het onze afdeling bestuurlijk verging in 2019.
Dit is natuurlijk niet het enige onderwerp deze avond: het bestuur heeft nog meer voor u in petto:
Max Nuyens is bij ons om te vertellen over de Hortus Bulborum te Limmen.
Dit is de enige tuin ter wereld met een collectie van historische voorjaarsbolgewassen.
Ruim 4500 rassen van verschillende soorten tulpen, narcissen, krokussen en fritillaria’s tonen in het voorjaar in Limmen hun prachtige kleuren. De Hortus Bulborum, waarvan de basis in 1924 werd gelegd door de Limmer schoolmeester Pieter Boschman, geeft een interessant overzicht van de ontwikkeling door de eeuwen heen van deze grenzeloos populaire voorjaarsbloemen, die iedereen wel in haar/zijn tuin of op het balkon heeft staan.

Dinsdag 21 april 2020:
Deze avond hebben we Wankja Ferguson met een presentatie over Wilde bijen en dagvlinders en hun planten, hoe ze te lokken en te behouden. Het gaat slecht met de biodiversiteit, met insecten, maar ook met vogels en andere dieren, dat zal u vast niet zijn ontgaan. Wel eens gehoord van een klaver- , kattenstaart- of klokjesdikpoot, of een vosje, grote wolbij, een oranje tipje, een icarus blauwtje of een hooibeestje? Weet u hoe deze insecten óók meehelpen tot het behoud van vogels en andere hogere dieren?
De laatste vijftien jaar heeft Wankja zich verdiept in dagvlinders en wilde bijen en de planten die ze nodig hebben.
Ze kijkt naar de ecologische verbanden tussen vlinders en vogels en bestuiving en vogels. Ze onderzoekt met welke planten op welke plek je een uitstekende bijdrage kunt leveren aan de wilde bijensoorten en dagvlinders en daarmee bijvoorbeeld ook aan vogels en vleermuizen. Wankja laat zien hoe u in uw tuin de biodiversiteit kunt vergroten en deze kan behouden door goedbeheer. Het belooft een interessante avond te worden.

Dinsdag 19 mei 2020:
Een lezing door de heer Cees Veenbrink over de Hydrangea (hortensia).
De hortensia is een van de meest voor komende planten in de Nederlandse tuin.
Hoe komt dit zult U zich afvragen! Dit komt vooral door zijn mooie bloemenpracht en makkelijke onderhoud.
De hortensia's van Cees Veenbrink zijn wijd en zijd bekend in West- Friesland en in de Noordkop.
Hij ging in het verleden met hortensia's langs de deur in Bretagne en vervolgens ging hij met een bloemenkar langs de deur. Spontaan zette hij voor zijn huis in Lutjewinkel overgebleven planten neer; ze vlogen weg!
Nu runt hij met zijn vrouw een bloemenwinkel en staat op plantenmarkten in Noord- Holland.
Op de tuinfair in Midwoud is hij al 10 jaar van de partij.

Over het onderhoud en de vele soorten hortensia's komt Cees u van alles vertellen.
Speciaal voor ons neemt hij deze avond wat bijzondere soorten bol-, scherm- en pluimhortensia's mee,
die eventueel te koop zijn.

Dinsdag 15 september 2020:
Deze avond is gereserveerd voor de heer Frans van Bussel uit Huis ter Heide en heeft de titel: Australië, een vogel en bloemenparadijs. Deze presentatie is gebaseerd op een KNNV vogel- en plantenreis door het zuiden van West-Australië.
Met een keur aan prachtige foto’s maakt u kennis met de wonderlijke bloeiwijzen en bloemvormen van de Australische planten. Zuidwest Australië is voor planten zelfs uniek in de wereld: het behoort tot één van de gebieden met de grootste biodiversiteit.
Ook op vogelgebied is er van alles te beleven: diverse soorten cockatoos, parrots en honeyeaters en nog veel meer, voor ons onbekende, en vaak zeer kleurrijke soorten zoals de metallic gekleurde fairy-wrens. Ook andere typisch Australische dieren passeren de revue.

Dinsdag 20 oktober 2020:
Deze avond gaat over de aanleg van de unieke Kasteeltuin in het park Slot Assumburg/Oud Haerlem te Heemskerk.
Onze spreker is Nico Brantjes, voormalig hoofd groenvoorziening van de Gemeente Heemskerk en ontwerper van de kasteeltuin. Nico wil ons meenemen in zijn ervaring over de ontwikkeling van het park en daarbij de bijzondere kasteeltuin bij slot Assumburg. Gemeente Heemskerk nam rond het jaar 1997 het besluit het gebied bij kasteel Assumburg een groene invulling te geven.
Bij de aanleg van het park werd ook de reconstructie van een formele tuin uit de 18e eeuw gepland. Deze tuin werd in juni 2011 geopend. Hier bevindt zich niet alleen een boomgaard met historisch fruit, maar ook een rosarium en een groente- en kruidentuin. Deze unieke tuin bij het kasteel, destijds van de Amsterdamse bankier en koopman Jean Deutz, werd rond 1700 in Franse stijl aangelegd. Op dezelfde plek, achter het kasteel, is deze pronktuin dus opnieuw aangelegd en geeft daarmee een bijzondere uitstraling aan het park. Niet alleen voor de Gemeente Heemskerk, maar ook daarbuiten heeft deze unieke (tuin)architectuur aantrekkingskracht. Om jullie deelgenoot te maken van de ontwikkeling van deze historische tuin, geeft Nico een toelichting over zijn studie, de gemaakte keuzes en de voorstellen. Hij vertelt over de problemen, maar ook over zijn verrassende ervaringen bij het tot stand komen van het park Assumburg/Oud Haerlem en in het bijzonder de kasteeltuin tot op heden.

Dinsdag 17 november 2020:
De laatste ledenavond van het jaar wordt afgesloten door de heer Nico Uittenbroek uit Reeuwijk met het onderwerp
Winterharde cactussen en vetplanten. Deze plantensoort is weer helemaal terug van weggeweest, dat zal u vast niet zijn ontgaan. Cactussen en vetplanten worden overal aangeboden: van tuincentrum tot supermarkt. Ze zijn er in vele vormen, soorten en afmetingen en hebben vaak ook nog eens exotische (bloem)kleuren. Ze kunnen niet alleen in de kas, tuin of vensterbank staan, maar ook in troggen of schalen. Sinds 1919 is er al een Nederlands-Belgische vereniging van liefhebbers. Het mooie aan deze planten is, dat het ook enorm makkelijke planten zijn. Ze stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit, de watergift en vinden het prima om in de volle zon te staan of zelfs op een wat donkerder standplaats. De spreker vertelt niet alleen over cactussen en vetplanten (succulenten) vanaf de prehistorie tot in de huiskamer, maar ook hoe of deze plantensoort zich buitenshuis gedraagt in ons Hollandse klimaat. De verzorging in huis en kas komt natuurlijk ook aan bod. Na deze avond heeft deze plantensoort geen geheimen meer voor ons

Het JAARPROGRAMMA voor 2019 VAN GROEI & BLOEI, afd. Heerhugowaard vindt u onderstaand:

Dinsdagavond 19 februari:
Deze eerste avond van het nieuwe seizoen beginnen we gelijk goed, want wij hebben de heer Hans van Wieren van de afdeling Sneek weer voor u kunnen uitnodigen.
Zijn vorige lezing in mei 2017, werd door u heel goed ontvangen.
In “Tuinen Anno Nu, deel 2”, gaat de spreker nu dieper in op het aspect “een mooie tuin” ontwerpen.
Het gebruik van zichtlijnen en creativiteit in de tuin komen aan de orde. Ook bekijken we hoe we kunnen zien aan de tuin of de tuineigenaar een man dan wel een vrouw is, een pietje precies of juiste een slordig type.
Verder natuurlijk aandacht voor planten, bloemen, bollen en struiken voor alle seizoenen.
Er is speciale aandacht voor tuinieren met buxus, het uiten van creativiteit in een tuin en bollen, die een tuin enorm opleuken in een tijd dat er verder nog niets is of niets meer bloeit.
Tot slot voor de liefhebbers een aantal foto’s van planten, die wij Nederlanders een pikante naam hebben gegeven.

Dinsdagavond 19 maart:
Maart is doorgaans de maand, waarin het bestuur weer de jaarvergadering aan de leden presenteert.
U hoort hoe het onze afdeling verging in 2018.
Dit is echter niet het enige onderwerp, want het bestuur heeft nog meer voor u in petto:
wij hebben namelijk de heer Ruud Schouten gevraagd ons wat meer over de mol te vertellen en te laten zien.
Dit dier is een hoofdzakelijk ondergronds levend zoogdier en de wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 al gepubliceerd door Carl Linnaeus.
Iedereen die een tuin heeft met een mooi gazon kent het mollenprobleem: op een dag steekt een hoopje aarde de kop op en dat worden er al gauw meerdere. Een mol heeft er een onderkomen gevonden.
Een goed teken, want de aanwezigheid van de mol betekent dat de tuin een uitstekende habitat vormt voor deze insecteneter.
Toch wordt de aanwezigheid van dit beestje niet door iedereen evenzeer geapprecieerd.
Aan het einde van deze avond weet u hoe u kunt zorgen, dat de mol ook daadwerkelijk wegblijft uit uw tuin, want het doden van dit diertje verzekert dat immers helemaal niet!

Dinsdagavond 16 april:
Deze avond zien we ook een "oude bekende" terug, nl. de heer Jan Willem Lagerweij uit Ermelo.
Eerder was hij bij ons met een presentatie over Kirgizië en Mongolië.
Dit keer laat hij ons genieten van zijn bloeiende Andes Trail door Zuid-Amerika.
Een fietstocht van 11.000 kilometer over hoge passen in het Andesgebergte, over de pampa’s, de eindeloze vlakten van Patagonië, het leefgebied van Gaucho’s, de Argentijnse equivalent van de cowboy.
U ziet prachtige foto’s van bloeiende Cactussen, Amaryllissen, Passiebloemen, Fuchsia’s, Quinoa, Berberis, gladiolen en nog veel meer.
Een mooie mix tussen bloemen en planten, cultuur, natuur en landschappen.
Ook krijgt u een beeld van hoe de mensen in de Andes leven, ver weg van waar normaal de toeristen komen.
De wegen worden vaak omzoomd met bloeiende brem, Gunnera’s, lupine’s, hagen van Fuchsia’s, miljoenen slaapmutsjes, Alstroemeria’s en prachtige bloeiende bomen, soms vol met schitterende Bromelia’s. Ook zien we velden met rozen voor de handel in Europa.
Na een avontuurlijke fietstocht van ruim vier maanden, eindigt de reis in het Argentijnse Ushuaia.
Het is de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld en wordt ook wel “Fin-del-Mundo” genoemd.
Het belooft een interessante avond te worden.

Ledenavond 21 mei:
Deze avond wordt ingevuld door de heer Art Vogel, eerder ook bij ons met een presentatie over Thailand.
Hij gaat ons nu wat vertellen over de Hortus Botanicus Leiden, de oudste botanische tuin in ons land.
Deze is aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna. Het is dan ook hét groene hart van Leiden.
Een aantal nog levende bomen getuigen van de leeftijd van deze tuin. Zo staat er nog een Goudenregen naast de entree van de tuin,
die geplant is in 1601, dus relatief kort na de start van de tuin in 1590.
De eerste prefect van de tuin, Carolus Clusius, bracht ons allerlei, voor die tijd, nieuwe planten zoals mais, aardappel, maar ook de tulp. Deze drie gewassen zijn nu algemeen, maar zijn “pas” zo’n 425 jaar geleden hier in de lage landen ingevoerd.
We maken een wandeling door de tuin, verschillende collectie onderdelen worden belicht, zoals de uitgebreide collectie met orchideeën, die voornamelijk afkomstig zijn uit Z.O. Azië en waar actief onderzoek mee wordt gedaan.
Ook aandacht voor de enorme collectie met vleesetende planten, die al vele jaren deel uitmaken van de uitgebreide plantenverzameling.
De kassen, de tuinen met daarin de verschillende onderdelen, zoals de Clusiustuin, die een getrouwe kopie laat zien hoe de tuin er in 1592 heeft uitgezien. Dit is mogelijk geweest doordat de plantlijsten van die tijd nauwkeurig bewaard zijn gebleven.
Verder zien we nog de Von Siebold gedenktuin en de Systeemtuin, waarin de planten zijn gerangschikt naar de indeling van het plantenrijk.

Dinsdagavond 17 september:
Deze avond is gereserveerd voor een presentatie van de heer Cor Bras van Wico Planten, voorheen Kwekerij Ploeger.
De lezing genaamd “Vaste planten en hun omgeving“ gaat over het plaatsen van planten op een dusdanige plek, dat u een onderhoudsarme tuin krijgt, waarbij u dan ook geen gebruik van gif hoeft te maken.
Door de plant op zijn ideale plek te zetten, blijft de plant sterker en maakt het zelf antistoffen aan tegen ziektes en insecten.
Dit wordt uitgelegd aan de hand van het standplaatscode-systeem van Hanssen en Mussel, zoals gebruikt bij Kwekerij Ploeger.
Deze gaat namelijk uit van de standplaats van de plant in de natuur en vertaalt die naar de tuin.
Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan in de tuin, dan geeft hij u tips om dit op te lossen zonder enig gif te gebruiken.
Een lezing, die echt voor iedere plantenliefhebber heel veel te bieden heeft.

Dinsdagavond 15 oktober:
De spreker, Jan van der Knokke uit Steenwijkerwold, neemt ons mee op reis door Frankrijk, Spanje en Portugal en gaat 
“Op zoek naar de kameleon”. We beginnen onze tocht in de Franse alpen in het kleine dorpje Prapic, vlakbij het nationaal park “Des Ecrins”.
Een mooi berglandschap met een typische flora zoals het roestbladig Alpenroosje, de Alpenbosrank (Clematis alpina) en bij de sneeuwgrens het Alpenkwastje dat net boven de sneeuw uitkomt. Terwijl we hiervan genieten laat de Alpenmarmot zich even zien vanuit zijn hol in de sneeuw. Van hier rijden we verder naar het zuiden om in de Camarque te kijken naar de Flamingo’s die hier broeden. Ook ontdekken we het kleine Boomkikkertje, dat zich door zijn groene kleur maar moeilijk laat zien.
Via de Oostelijke Pyreneeën rijden we Spanje binnen en gaan direct door naar het, bij vogelaars bekend staande, natuurpark Monfraque in de provincie Extremadura. Hier zijn de Gierenrotsen, waar de Vale Gier broedt.
Onder de vele Kurkeiken en Steeneiken groeit veel Kuiflavendel en Italiaanse Zwaardlelie. Het is een vogelrijk gebied de Extremadura,maar het heet niets voor niets zo. Het is een droog en warm gebied.
Rijdend richting het zuiden van Spanje steken we de grensrivier over met Portugal en komen aan in het plaatsje Vila Real. Hier begint de Algarve met z’n zandstranden. Van hier gaan we naar Faro, waar het prachtige natuurreservaat Ria Formosa is. Een waar vogelparadijs! Vanuit de schuiltent zijn hier dan ook diverse soorten vogels gefotografeerd, die in het ondiepe water van de niet meer in werking zijnde zoutpannen, naar voedsel zoeken.De Steltkluut is zo’n vogel. Dan eindelijk vinden we na lang zoeken de Europese Kameleon.
Na Faro begint de Rots Algarve. Bij Albufeira zijn mooie rotsformaties aan de kust.
Na nog een paar plaatsen te hebben aangedaan, vervolgen we onze reis, via centraal Portugal met het gebergte Serra Da Estrela, naar het noorden om bij Braganca de grens met Spanje over te steken.
Als laatste komen we in de Westelijke Pyreneeën bij de plaats Torla, waar onze reis door een zeer afwisselend landschap eindigt.

Dinsdagavond 19 november:
Deze laatste avond van het jaar wordt afgesloten met een presentatie door Jan Huiberts van Kwekerij Dependens
en heeft als titel: “In iedere tuin een Buddleja”.
De Buddleja (vlinderstruik) is een hele gewone, maar toch ook een bijzondere heester.
Het is een breed geslacht met meer dan 100 verschillende soorten.
Deze plant uit de helmkruidfamilie, wordt ook wel vlinderstruik genoemd, omdat hij veel vlinders aantrekt: zoals het witje, de atalanta, kleine vos, dagpauwoog en de gehakkelde aurelia.
Deze ruiken de zware bloemtrossen al van verre en doen zich te goed aan de nectar.
Een andere benaming is herfstsering, omdat de bloeiwijze op die van de sering lijkt.
De bloemen zijn lichtpaars, maar kunnen ook donkerpaars, roze, geel of wit zijn.
De geslachtsnaam Buddleja is afgeleid van de Engels botanicus Buddle en wordt soms als Buddleia gespeld, maar de versie met de j is de correcte (oudste) naam. De plant komt van origine waarschijnlijk uit China.
Buddleja's doen het overal, tenminste zolang ze in de volle zon staan, maar ook houden ze van arme, droge grond.
Onze spreker zal ons nog veel meer vertellen over deze prachtige struik, die niet alleen geschikt is als achtergrondplant, maar ook als solitair.
Wij gaan ervan uit dat wij weer een serie met boeiende presentaties voor u hebben samengesteld.
Zet u de data al vast in uw agenda?
 
Graag tot ziens op een van onze ledenavonden!