Heerhugowaard

Beste leden van Groei & Bloei, afd. Heerhugowaard,

Hierbij nodigen wij u uit tot het bijwonen van onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering.
U hoort dan hoe het onze afdeling het afgelopen jaar is vergaan.

Agenda:

1. Welkom en opening door de vice-voorzitter.
2. Presentatie sociaal jaarverslag 2023 door secretaris Marry Baars.
3. Toelichting financieelverslag 2023 en begroting 2024 door penningmeester Greet v.d. Weij.
4. Verslag kascontrolecommissie 
    (mw. Elly Hemminghaus en dhr. Peter van Noorden) en decharge bestuur.  
5. Benoemen kascontrolecommissie 2025.
6. Huldiging jubilarissen 40-jarig lidmaatschap.
7. Rondvraag.
8. Sluiting.

Enkele exemplaren van het sociaal jaarverslag en het exploitatie-overzicht liggen ter inzage op de bestuurstafel, maar kunnen ook digitaal aangevraagd worden door een mail te sturen naar: info@heerhugowaard.groei.nl

Na de (korte) ALV volgt een presentatie door dhr. Ger Molenaar over "Op stap binnen de grenzen van Nederland"


"OP STAP BINNEN DE GRENZEN VAN NEDERLAND"

Ger Molenaar was jarenlang werkzaam als inspecteur bij de keuringsdienst van de bollenteelt; thans parttime museumdirecteur en al zijn leven lang een bevlogen natuurliefhebber.

In de coronatijd waren we massaal aan Nederland gebonden en verre reizen niet mogelijk, dus ging Molenaar met zijn partner op reis in Nederland.
“In onze eigen omgeving zijn we ook gezegend met mooie natuurterreinen, maar Nederland biedt natuurlijk veel meer”, zo stelt Molenaar, dus haalde hij de tent uit het stof en ging vele weekenden met zijn meissie eropuit.
Ze trokken naar het Oldambt in Groningen met zijn grauwe kiekendief en prachtige boerderijen, die hem als agrarisch museumdirecteur natuurlijk zeer aanspraken.
Daar niet ver vandaan, belandden ze in de Onlanden en Zuidlaren met een grote rijkdom aan vogels, bevers en nog veel meer. “Niet onvermeld mag blijven, dat daar nog een zeer relaxt volkje woont”, aldus Molenaar.
Verder zuidwaarts bezochten ze meerdere natuurgebieden, zoals de Weerribben, Dwingelderveld, Fochteloërveen, Diependal en de Drentse Aa.
Na de verkenning van het noorden, staken ze door naar het zuiden en zonder al te lange reistijden kwamen ze in Limburg terecht, waar het met de vele leuke orchideeën, reptielen en niet te vergeten de vogels, goed vertoeven was en waar ze s ’avonds onder het mom van een Maastrichts biertje tot de conclusie kwamen, dat Nederland nog zo slecht niet is.
“Als je dan ook nog op de terugweg door Brabant boomkikkers, vliegende herten en inktviszwammen ziet, kom je tot de slotsom, dat ons landje kan wedijveren met het buitenland”, aldus Molenaar.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open:19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

De toegang voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op vertoon van ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00


Samen met een groot aantal partners organiseert Milieu Centraalde Week van de Groene Tuin.
Tijdens deze actieweek gaan we samen zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Doe jij ook mee?

Een groene tuin: daar word je toch vrolijk van? Tijdens deze week worden er elke dag verschillende groene én duurzame tips met jou gedeeld!
Klik hier Week van de Groene Tuin voor meer informatie.

Door je tuin, balkon of straat te vergroenen en te verduurzamen zorg je voor minder wateroverlast en hittestress die worden veroorzaakt door het veranderende klimaat. Met groen verwelkom je ook insecten, vogels en andere dieren en draag je daarmee bij aan biodiversiteit. Bovendien krijgen plagen en onkruid in een evenwichtige tuin minder ruimte en zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig.


Hangt er al een nestkastje in uw tuin?

De beste periode om een nestkast op te hangen is in het najaar tot en met maart. Het is kort dag, maar er zijn vast nog "woningzoekenden" in de omgeving.

Maart is de maand waarin de meeste vogels beginnen met broeden. Het broedseizoen duurt doorgaans tot en met de maand juli. Het vroeg ophangen van de nestkast zorgt ervoor dat de vogels het vogelhuisje signaleren en eraan kunnen wennen.

Meerdere nestkasten naast elkaar is meestal geen goed idee. Kasten voor verschillende soorten, bijvoorbeeld pimpelmees en koolmees, moeten minimaal drie meter uit elkaar hangen. Kasten voor hetzelfde soort moeten minimaal tien meter uit elkaar hangen. Veel vogels hebben in de broedtijd een territorium. Mussen broeden wel het liefst bij elkaar in de buurt.

Je kunt de nestkast het beste ophangen met de opening gericht op het noordoosten. Maak de aanvliegroute vrij van takken en andere obstakels. Zorg ervoor dat katten niet gemakkelijk bij de kast kunnen komen. Hang de nestkast niet in de volle zon.

In het voorjaar gaan vogels op zoek naar geschikt nestmateriaal zoals wol, stro, veren, droog gras, touw en mos.

Vergeet niet een waterschaal neer te zetten. Badderen is absoluut onmisbaar voor vogels en niet alleen om te drinken. Ze maken hun veren namelijk ook schoon met water en vetten ze daarna in.


Er zijn weer zakjes multicote!

Per zakje van 500 gram € 4,00. Drie zakjes voor € 10,00.

Verkrijgbaar bij de bestuurstafel tijdens de ledenavond.


Het is weer tulpentijd.

Met een bos tulpen breng je het voorjaar in huis, maar hoe verzorg je deze bloemen nu het best?

Tulpen hebben de neiging om door te groeien en hierdoor de bloemknoppen sneller te laten hangen.

Een tip om dit te voorkomen, is om de stelen recht af te snijden en vlak onder de bloem een klein gaatje te prikken met een naald.
Dit gaatje zorgt ervoor dat de bloemen niet te snel groeien en gaan hangen door hun gewicht.

 


O P R O E P !

Het is al bijna een traditie aan het worden: de Groei & Bloei agenda. Help je weer mee om van de 2025-editie een succes te maken? Zonder de mooie lezersfoto is de agenda natuurlijk niet compleet.

Misschien komt jouw foto wel in de agenda of zelfs op de cover!

We zijn op zoek naar foto's uit de natuur: overzichtsfoto's en detailfoto's, zowel staand als liggend én foto's uit elk seizoen.
Stuur je net als Marion de Leeuw (foto linksboven), Anneke van der Wagt (foto rechtsboven), Beverley Brouwer (foto linksonder) en Janine Kerver (foto rechtsonder) ook jouw mooiste foto in? We zijn erg benieuwd!
 

Via de volgende link lees je waar je foto precies aan moet voldoen en waar je deze naartoe kunt sturen: https://bit.ly/3IrWESc


Via deze link kunt u onze website bekijken.


Met dank aan onze adverteerders: