Heerhugowaard

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Hierbij ontvangt u de eerste Nieuwsflits van het jaar 2024!
Wat vliegen de feestdagen toch altijd weer voorbij. Het bestuur hoopt dat jullie allemaal mooie dagen hebben gehad met veel warmte en gezelligheid.
De sprong naar het nieuwe jaar is gemaakt.
Het is wel duidelijk dat het winter is. Er valt veel (te veel) regen en de dagen zijn somber en donker. Gelukkig wordt het 's morgens al zo'n 9 minuten eerder licht en 's avonds blijft het al zo'n 22 minuten langer licht. Dat gaat dus de goede kant op.

Voor onze vereniging is elk jaar weer een uitdaging wat betreft de activiteiten. Het bestuur is hier druk mee bezig. Nog niet alle lezingen liggen vast voor dit jaar, maar voor februari, maart en april zijn de onderwerpen al bekend. (Zie deze Nieuwsflits).

Wij hopen dat veel leden aan onze activiteiten zullen deelnemen en zo met elkaar onze groene band versterken.

Vriendelijke groeten,
Hanny de Jong.

 


Dinsdag 20 februari 2024 ledenavond met lezing door dhr. Jos Ketelaar over "Walled gardens in Schotland"

De Border is een district in Zuidoost-Schotland. Hier heb ik een aantal particuliere, ommuurde tuinen bezocht. Enkele tuinen waren gedeeltelijk ommuurd, anderen weer in zijn geheel.
De meeste tuinen, die ik bezocht heb, waren goed te overzien, dus geen parken.
 
Het klimaat in Schotland maakt het mogelijk planten te laten groeien, die een constante vochtigheid verlangen in een goed doorlatende grond, zoals primula's dit verlangen.
Echter tegen de beschutting van de muren kan het ook zeer behaaglijk zijn. Wat de mogelijkheid geeft voor Cistusrozen, maar de “gewone” rozen doen het daar ook prima.

Het is erg leuk en leerzaam om eens in tuinen te komen, die andere mogelijkheden hebben dan onze eigen tuinen op de zandgrond, klei of veen.

Naast een overzicht van de tuinen laat ik een paar kenmerken van de tuin zien, dit kan de vorm en de aanleg zijn of de beplanting met in het oog springende soorten.

Jos Ketelaar.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00


Hoe werkt het?

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Je kunt je telling invoeren vanaf vrijdagochtend tot maandag 12.00 uur via de web-app MijnTuinvogeltelling, die je kunt gebruiken via mijntuinvogeltelling.nl.

Hier vind je uitleg over de web-app MijnTuinvogeltelling?

Uw vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over jouw tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen eventueel al van tevoren tellen op een moment dat hun schikt.
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in jouw tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
  3. Jouw telling geef je op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 29 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na jouw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.


Het is nu tijd om Akelei voor te zaaien.

Akelei (Aquilegia) is een ontzettend leuke, betrouwbare vaste plant in de tuin. De kleurige bloemen aan steeltjes hangen als lampenkapjes iets naar beneden en geven daardoor een leuk effect. Ook zijn het goede plukbloemen.

Akelei is een koudekiemer, wat betekent dat de zaden een periode van kou nodig hebben, voordat ze ontkiemen.

Wil je de zaden voorzaaien, dan kan dat goed in een koude kas of koude bak. Het is prima om de zaden in januari t/m februari te zaaien. Je hoeft de zaaitrays dan niet warm te zetten om de zaadjes te beschermen tegen de vorst. In maart kun je dan de planten uitplanten.


Overzicht van de komende activiteiten:

20 februari ledenavond met lezing over "Walled gardens in Schotland"

19 maart ledenavond met de Algemene Leden Vergadering
19 maart ledenavond met lezing over "Op stap binnen de grenzen van Nederland"

25 maart rondleiding "Summerville Plants"

16 april ledenavond met lezing over "Planten en dieren in en rond de vijver"

22 april excursie naar de "Voorjaarstuin van Afra en Jan Tromp"

21 mei ledenavond met ?

31 mei excursie naar de "Vredestuin in Alkmaar"

?? juni fietstocht Omnisport

28 juni tuinenreis naar Gelderland
29 juni tuinenreis naar Gelderland

17 september ledenavond met ?

15 oktober ledenavond met ?

19 november ledenavond met ?


Dinsdag 19 maart ledenavond met de Algemene Leden Vergadering en een lezing door dhr. Ger Molenaar over "Op stap binnen de grenzen van Nederland"

 

 

Ger Molenaar was jarenlang werkzaam als inspecteur bij de keuringsdienst van de bollenteelt; thans parttime museumdirecteur en al zijn leven lang een bevlogen natuurliefhebber.

In de coronatijd waren we massaal aan Nederland gebonden en verre reizen niet mogelijk, dus ging Molenaar met zijn partner op reis in Nederland.
“In onze eigen omgeving zijn we ook gezegend met mooie natuurterreinen, maar Nederland biedt natuurlijk veel meer”, zo stelt Molenaar, dus haalde hij de tent uit het stof en ging vele weekenden met zijn meissie eropuit.
Ze trokken naar het Oldambt in Groningen met zijn grauwe kiekendief en prachtige boerderijen, die hem als agrarisch museumdirecteur natuurlijk zeer aanspraken.
Daar niet ver vandaan, belandden ze in de Onlanden en Zuidlaren met een grote rijkdom aan vogels, bevers en nog veel meer. “Niet onvermeld mag blijven, dat daar nog een zeer relaxt volkje woont”, aldus Molenaar.
Verder zuidwaarts bezochten ze meerdere natuurgebieden, zoals de Weerribben, Dwingelderveld, Fochteloërveen, Diependal en de Drentse Aa.
Na de verkenning van het noorden, staken ze door naar het zuiden en zonder al te lange reistijden kwamen ze in Limburg terecht, waar het met de vele leuke orchideeën, reptielen en niet te vergeten de vogels, goed vertoeven was en waar ze s ’avonds onder het mom van een Maastrichts biertje tot de conclusie kwamen, dat Nederland nog zo slecht niet is.
“Als je dan ook nog op de terugweg door Brabant boomkikkers, vliegende herten en inktviszwammen ziet, kom je tot de slotsom, dat ons landje kan wedijveren met het buitenland”, aldus Molenaar.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00


Via deze link kunt u onze website bekijken.


Met dank aan onze adverteerders: