Heerhugowaard

Ledenavonden

Presentaties en lezingen

Iedere derde dinsdag in september, oktober, november, februari, maart, april en mei worden er presentaties of lezingen gehouden.

Door het bestuur wordt een programma samengesteld met interessante en boeiende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld tuinreizen naar Duitsland, Italië, België, Engeland, Frankrijk, maar soms ook verder van huis zoals Zuid-Afrika, Kazachstan, enzovoort.
Ook worden er diapresentaties gehouden over bollen, planten, ongedierte en andere zaken, die tuinliefhebbers aan zullen spreken.
Verder zijn er lezingen over bekende tuinen, natuurgebieden etc. bij ons in de buurt.

----------------------------------------------------------

Jaarprogramma voor 2024:

Dinsdagavond 20 februari 2024:

Ledenavond met een lezing door dhr. Jos Ketelaar over "Walled Gardens in Schotland".

De Border is een district in Zuidoost-Schotland. Hier heb ik een aantal particuliere, ommuurde tuinen bezocht. Enkele tuinen waren gedeeltelijk ommuurd, anderen weer in zijn geheel.
De meeste tuinen, die ik bezocht heb, waren goed te overzien, dus geen parken.
 
Het klimaat in Schotland maakt het mogelijk planten te laten groeien, die een constante vochtigheid verlangen in een goed doorlatende grond, zoals primula's dit verlangen.
Echter tegen de beschutting van de muren kan het ook zeer behaaglijk zijn. Wat de mogelijkheid geeft voor Cistusrozen, maar de “gewone” rozen doen het daar ook prima.

Het is erg leuk en leerzaam om eens in tuinen te komen, die andere mogelijkheden hebben dan onze eigen tuinen op de zandgrond, klei of veen.

Naast een overzicht van de tuinen laat ik een paar kenmerken van de tuin zien, dit kan de vorm en de aanleg zijn of de beplanting met in het oog springende soorten.

Jos Ketelaar.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dinsdag 19 maart 2024:

Ledenavond met een lezing door dhr. Ger Molenaar over "Op stap binnen de grenzen van Nederland"

Ger Molenaar was jarenlang werkzaam als inspecteur bij de keuringsdienst van de bollenteelt; thans parttime museumdirecteur en al zijn leven lang een bevlogen natuurliefhebber.

In de coronatijd waren we massaal aan Nederland gebonden en verre reizen niet mogelijk, dus ging Molenaar met zijn partner op reis in Nederland.
“In onze eigen omgeving zijn we ook gezegend met mooie natuurterreinen, maar Nederland biedt natuurlijk veel meer”, zo stelt Molenaar, dus haalde hij de tent uit het stof en ging vele weekenden met zijn meissie eropuit.
Ze trokken naar het Oldambt in Groningen met zijn grauwe kiekendief en prachtige boerderijen, die hem als agrarisch museumdirecteur natuurlijk zeer aanspraken.
Daar niet ver vandaan, belandden ze in de Onlanden en Zuidlaren met een grote rijkdom aan vogels, bevers en nog veel meer. “Niet onvermeld mag blijven, dat daar nog een zeer relaxt volkje woont”, aldus Molenaar.
Verder zuidwaarts bezochten ze meerdere natuurgebieden, zoals de Weerribben, Dwingelderveld, Fochteloërveen, Diependal en de Drentse Aa.
Na de verkenning van het noorden, staken ze door naar het zuiden en zonder al te lange reistijden kwamen ze in Limburg terecht, waar het met de vele leuke orchideeën, reptielen en niet te vergeten de vogels, goed vertoeven was en waar ze s ’avonds onder het mom van een Maastrichts biertje tot de conclusie kwamen, dat Nederland nog zo slecht niet is.
“Als je dan ook nog op de terugweg door Brabant boomkikkers, vliegende herten en inktviszwammen ziet, kom je tot de slotsom, dat ons landje kan wedijveren met het buitenland”, aldus Molenaar.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Dinsdag 16 april 2024:

met een lezing door dhr. Frans v.d. Graaf over "Planten en dieren in en rond de vijver"

Als we over vijvers gaan praten kunnen we daar makkelijk een hele dag mee vullen.
Daar er voor de lezing slechts anderhalf uur beschikbaar is, moeten we ons beperken tot de hoofdpunten.
Tijdens deze lezing zal ik niet ingaan op de aanleg van een vijver. Met name op het gebied van aanleg is er voldoende documentatie voor handen. Ik ga u ook niet vertellen hoe we een koivijver in stand moeten houden.
De nadruk ligt op de natuurlijke vijver met vissen, kikkers, salamanders, waterplanten en de problemen die zich hierbij voor kunnen doen. Welke problemen komen we zoal tegen: troebel water, groen water, draadalgen, waterlelies die te groot worden, niet meer bloeien of boven komen drijven, onderwaterplanten, die heel de vijver volgroeien of juist dood gaan, eendenkroos, reigers e.d.
Alles heeft een oorzaak en voor alles is een oplossing, maar er zijn niet alleen maar problemen met de vijver, we kunnen er ook heel erg van genieten. Soms zul je op je knieën en met je neus tegen het wateroppervlak moeten kijken om al het dierenleven onder water te kunnen zien.
Wat makkelijker zichtbaar zijn de populaire vijverplanten als waterlelie, dotterbloem, kattestaart, snoekkruid en de prachtige zwanebloem en natuurlijk de uiterst belangrijke zuurstofplanten.
Bij het grotere dierenleven moet u denken aan vissen, kikkers salamanders, insekten maar ook reigers, egels, eenden en katten. Tot slot vertel ik u over het onderhoud van de vijver door de seizoenen heen.
Natuurlijk zullen de vragen van de bezoekers de invulling van de avond bepalen. Ik zal trachten op al de vragen een antwoord te geven zodat u tevreden en met een helder beeld over vijvers en de bewoners naar huis gaat.
Deze avond over "planten en dieren in en rond de vijver" is uitermate geschikt voor bezoekers die een vijver willen beginnen of voor hen die al een vijver hebben.
Er zal volop gelegenheid zijn om vragen te stellen of ervaringen te delen.

Frans van der Graaf

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdag 21 mei 2024 ledenavond:

met een lezing door mw. Margareth Hop over “Een tuin voor het nieuwe klimaat”

Zijn er geen hittegolven en recorddroogten, dan zijn er wel plensbuien: Nederlandse zomers worden extremer.
Hoe bereid je een tuin voor op dit nieuwe klimaat? Het liefst met planten die zichzelf kunnen redden,
maar wat zijn soorten, die bestand zijn tegen langdurige droogte en hitte?
Welke planten kunnen tegen tijdelijk onder water staan? Die komen van pas als de regenpijp afgekoppeld wordt.
Gelukkig blijken veel bekende tuinplanten echte klimaatkanjers te zijn en ze leggen ook nog CO2 vast.
Met de goede plantenkeus en met simpele tips voor het inrichten van de tuin is overlast te verminderen en werk te besparen.

Beplantingsdeskundige Margareth Hop vertelt met veel voorbeelden over hoe dat eruit kan zien:
een aantrekkelijke tuin, klaar voor het nieuwe klimaat.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdag 19 november 2024 ledenavond:

Een presentatie  door dhr. Marco Hoffman over "Plantennamen zijn spannender dan je denkt"
Marco Hoffman; taxonoom / werkzaam bij Naktuinbouw DUS als specialist rassenonderzoek Siergewassen & Fruit.
Als amateurtuiniers hebben we veel met plantennamen te maken. We kopen immers een specifieke plant onder een naam of we zoeken ergens informatie over een specifieke plant. Plantennamen zijn daarbij erg handig voor de aanduiding en communicatie.

Maar weten jullie ook dat het een zeer boeiend onderwerp is? Linnaeus was een belangrijke grondlegger voor de botanische naamgeving. Voor tuinplanten zijn veel specifieke rassen ontwikkeld die onder verplichte rasnamen worden geregistreerd. Daarnaast wordt voor consumenten vaak een Nederlandse naam gebruikt. Verkopers gebruiken vaak weer extra handelsnamen. Hoe scheppen we orde in deze veelzijdigheid aan namen?

Je wordt meegenomen in de spannende wereld van de plantennamen en krijgt de gelegenheid om alles te vragen wat je nog had willen weten hierover. Neem vooral ook voorbeelden van plantetiketten mee met namen waarvoor je een specifieke uitleg door een echte plantentaxonoom (plantennamendeskundige) zou willen hebben.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

De toegang  voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op  vertoon van ledenpas)
Deze presentatie is ook erg leuk voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De overige ledenavonden zijn op:  17 september, 15 oktober

Het jaarprogramma voor 2023:

Dinsdagavond 21 februari 2023:
Een presentatie door Henny v.d. Wilt over "Lopen in de lente op Lesbos en Kreta"
Lopen op Lesbos is een feest in het voorjaar.
Er is veel variatie aan landschappen en vochtige, voedselrijke biotopen.
Lesbos is een stop voor 350 soorten vogels in voor- en najaar.
Er zijn oude olijfgaarden met bloeiende anemonen. Velden vol klaprozen en een enorme variatie aan orchideeën.
We gaan naar het versteende woud, met onder de lava bedekte Sequoiadendrons, miljoenen jaren oud.
Het pelgrimspad naar de top van de Olympus is een prachtige klim. Kortom een gevarieerd eiland.

Na de pauze gaan we naar Kreta met bergen boven de 2000 meter, Levka Ori, oftewel de witte bergen en de Lassithi hoogvlakte, zeer vruchtbaar met granen, aardappels, vele schapen en geiten.
We lopen de Samariakloof, 16 kilometer lang en de veel kortere Imbroskloof met veel inheemse planten en endemen. (soorten die alleen maar in een heel beperkt gebied voorkomen).
Kortom een heerlijke wandeltocht op Kreta.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

De toegang  voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op  vertoon van ledenpas)

Deze presentatie is ook erg leuk voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdagavond 21 maart 2023:
Ledenavond met een presentatie door Gerard van Buiten over "Hoe hard is winterhard?"

Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, verzorgt deze avond een interessante presentatie over "Hoe hard is winterhard"?

In onze tuinen kweken we graag de meest bijzondere planten. Veel van die planten komen uit gebieden met een heel ander klimaat dan het onze en dat zorgt soms voor problemen. Met de winterhardheid bijvoorbeeld.

Van sommige planten weten we niet beter dat ze bij ons eigenlijk alleen als eenjarige, of alleen als kamerplant te kweken zijn. Van andere soorten is het minder duidelijk. Een plant die bij de één probleemloos de winter doorkomt, legt bij de ander consequent het loodje. Hoe zit dat nou eigenlijk met winterhardheid?

Met deze presentatie neemt de Gerard van Buiten u mee naar verschillende streken in de wereld, waar veel van onze sierplanten vandaan komen. Allerlei planten komen voorbij, waarvan u misschien niet eens wist, dat ze winterhard (kunnen) zijn! We kijken uitgebreid naar de omstandigheden, die (mede) bepalen hoe winterhard een plant eigenlijk is en we leren trucs om ze net even beter de winter door te helpen.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Deze presentatie is ook erg leuk voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdagavond 18 april 2023:
Ledenavond met een presentatie door Hans van Wieren over "Balkontuinen en terrassen anno nu". Met deze boeiende lezing neemt Hans van Wieren u met veel foto’s mee op een reis langs heel vele mooie balkons en terrassen.
U krijgt tips om deze precies naar eigen wensen in te richten door middel van planten, struiken en bomen.
In een maatschappij waar we allemaal steeds ouder worden, zien we dat meer en meer mensen verhuizen naar een appartement met balkon.
Het inrichten van een balkon of het mooi vullen en aankleden van een terras, zijn zaken die eigenlijk grotendeels hetzelfde zijn.
Met de juiste aanpassingen wordt elk balkon een volwaardige tuin.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

De toegang voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op vertoon van ledenpas)

Deze presentatie is ook erg leuk voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdagavond 16 mei 2023:
Ledenavond met een presentatie door dhr. Frans van Bussel over "Australië, een vogel- en bloemenparadijs"
Deze presentatie is gebaseerd op een KNNV vogel- en plantenreis door het zuiden van West-Australië.
Met een keur aan prachtige foto’s maakt u kennis met de wonderlijke bloeiwijzen en bloemvormen van de Australische planten. Zuidwest Australië is voor planten zelfs uniek in de wereld: het behoort tot één van de gebieden met de grootste biodiversiteit.
Ook op vogelgebied is er van alles te beleven: diverse soorten cockatoos, parrots en honeyeaters en nog veel meer, voor ons onbekende, en vaak zeer kleurrijke soorten zoals de metallic gekleurde fairy-wrens. Ook andere typisch Australische dieren passeren de revue.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

De toegang  voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op  vertoon van ledenpas)

Deze presentatie is ook erg leuk voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdagavond 19 september:
Ledenavond met een lezing door De Couwenhof & De Hofdame Tuinstyling- Anouska Couwenhoven

Toelichting:
Van jongs af aan hield ik van buiten zijn en was ik gefascineerd door het buitenleven.
Samen met mijn vader op de fiets de polder in om vogels te tellen en op zoek naar slootjes waar veel waterleven te bespeuren was. Het helpen in de tuin vond ik als kind ook al heerlijk om te doen.
De liefde voor de natuur is er altijd geweest en is niet verloren gegaan.
Zo is ook onze tuin ontstaan. Een tuin die bij ons past en is gemaakt op gevoel. Spelen met de natuur en rekening houdend met de omgeving en de omstandigheden. Een heerlijke uitdaging.
Dat we de tuin zouden gaan openstellen voor het publiek had ik nooit gedacht, alleen maar kunnen dromen.
De tuin is uit passie ontstaan en zo ook mijn bedrijf De Hofdame Tuinstyling. Na jaren in het onderwijs te hebben gewerkt, ben ik mijn hart gaan volgen. Het is een feestje om mijn passie voor een tuin, gemaakt op gevoel en vanuit mijn creativiteit te mogen delen. Ik neem u die avond mee op reis waarin u een indruk krijgt van De Couwenhof en van De Hofdame Tuinstyling.
Groeten,
Anouska.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

De toegang  voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op  vertoon van ledenpas)
Deze presentatie is ook erg leuk voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdagavond 17 oktober 2023:
Een presentatie door Piet Zomerdijk over "Wat groeit en bloeit er langs de Camino naar Santiago de Compastella?"
Piet Zomerdijk uit Sint Pancras heeft acht keer een tocht naar Santiago de Compostella gelopen.
In de periode van 2004 tot 2019 liep hij de verschillende tochten van mei tot september.
Op 17 oktober komt hij alles vertellen over zijn belevenissen tijdens deze tochten.
Onder andere komen aan de orde de planten en landschappen langs de route,
maar ook de geschiedenis en het ontstaan de verschillende routes vanuit heel Europa.

De presentatie wordt ondersteund met beeld en geluid.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

De toegang  voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op  vertoon van ledenpas)
Deze presentatie is ook erg leuk voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dinsdagavond 21 november 2023:
Een presentatie  door dhr. Marco Hoffman over "Plantennamen zijn spannender dan je denkt"
Marco Hoffman; taxonoom / werkzaam bij Naktuinbouw DUS als specialist rassenonderzoek Siergewassen & Fruit.
Als amateurtuiniers hebben we veel met plantennamen te maken. We kopen immers een specifieke plant onder een naam of we zoeken ergens informatie over een specifieke plant. Plantennamen zijn daarbij erg handig voor de aanduiding en communicatie.

Maar weten jullie ook dat het een zeer boeiend onderwerp is? Linnaeus was een belangrijke grondlegger voor de botanische naamgeving. Voor tuinplanten zijn veel specifieke rassen ontwikkeld die onder verplichte rasnamen worden geregistreerd. Daarnaast wordt voor consumenten vaak een Nederlandse naam gebruikt. Verkopers gebruiken vaak weer extra handelsnamen. Hoe scheppen we orde in deze veelzijdigheid aan namen?

Je wordt meegenomen in de spannende wereld van de plantennamen en krijgt de gelegenheid om alles te vragen wat je nog had willen weten hierover. Neem vooral ook voorbeelden van plantetiketten mee met namen waarvoor je een specifieke uitleg door een echte plantentaxonoom (plantennamendeskundige) zou willen hebben.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

De toegang  voor leden van Groei & Bloei is gratis. (op  vertoon van ledenpas)
Deze presentatie is ook erg leuk voor introducees. Misschien weet u iemand, die het leuk zou vinden om met u naar deze avond te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 5,00
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------