Heerhugowaard

Reminder ledenavond dinsdag 20 februari 2024 met lezing door dhr. Jos Ketelaar over "Walled gardens in Schotland"

De Border is een district in Zuidoost-Schotland. Hier heb ik een aantal particuliere, ommuurde tuinen bezocht. Enkele tuinen waren gedeeltelijk ommuurd, anderen weer in zijn geheel.
De meeste tuinen, die ik bezocht heb, waren goed te overzien, dus geen parken.
 
Het klimaat in Schotland maakt het mogelijk planten te laten groeien, die een constante vochtigheid verlangen in een goed doorlatende grond, zoals primula's dit verlangen.
Echter tegen de beschutting van de muren kan het ook zeer behaaglijk zijn. Wat de mogelijkheid geeft voor Cistusrozen, maar de “gewone” rozen doen het daar ook prima.

Het is erg leuk en leerzaam om eens in tuinen te komen, die andere mogelijkheden hebben dan onze eigen tuinen op de zandgrond, klei of veen.

Naast een overzicht van de tuinen laat ik een paar kenmerken van de tuin zien, dit kan de vorm en de aanleg zijn of de beplanting met in het oog springende soorten.

Jos Ketelaar.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00


DE STEKKENTAFEL

Dinsdagavond 20 februari staat hij weer klaar!

Neemt u ook een stekje mee?

Van een goedgevulde tafel wordt iedereen blij.


Paasworkshop dinsdagavond 12 maart a.s. in Centrum 31

Lijkt het u ook leuk om voor de paasdagen creatief aan de slag te gaan met takken, bloemen, groen, veertjes, eitjes e.d.?
Geef u dan op vóór 24 februari via ji.dejong(at)live.nl 
Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Deze avond kost € 10,00 voor leden en niet-leden betalen € 12,50.
Dit is inclusief koffie/thee met iets lekkers, maar exclusief alle materialen, die u zelf mag aanschaffen.

 


MOLLENTELLING 17 en 18 februari a.s.

Waar leeft de mol? Die vraag staat centraal bij de landelijke Mollentelling. Ook in 2024 organiseren de Zoogdiervereniging, Waarneming.nl en Tuintelling de Mollentelling. Iedereen kan meedoen in het weekend van 17 en 18 februari. Als je meedoet aan de telling help je niet alleen met de monitoring, maar leer je de mol ook nogeens beter kennen. Hoe meer we leren over de mol, hoe beter we met de mol leren samenleven.

Hoe werkt het?

Meedoen aan de Mollentelling kan op verschillende manieren. Waarnemingen van mollen of mollensporen, zoals molshopen, kun je doorgeven via het speciale mollenmeldpunt of in de tuin via de Jaarrond Tuintelling. Ook via Telmee.nl kun je jouw waarneming doorgeven. Het belangrijkste is om de locatie, datum en type waarneming (molshoop, levende of dode mol) door te geven. Sta je bij een veld met veel molshopen? Maak dan een schatting van het aantal molshopen en voer dit getal bij het mollenmeldpunt in bij ‘Aantal individuen’. De verzamelde data wordt opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).

Met de Mollentelling verzamelen we data over de verspreiding van de mol. Veel mensen zien regelmatig molshopen, maar geven deze vaak niet door. Met de Mollentelling willen we mensen aansporen om hun waarnemingen van mollen(sporen) door te geven. Het gaat hierbij om de verspreiding van de mol (waar leven mollen?). Hoeveel mollen er in Nederland leven is niet af te leiden uit deze data, aangezien het verschilt per gebied en seizoen hoeveel molshopen één mol maakt.

Daarnaast is de Mollentelling een goede gelegenheid om meer te leren over dit bijzondere zoogdier die zelden wordt gezien. Hoe meer we leren over de mol, hoe beter we met de mol leren samen te leven.

Hoe vind je mollen(sporen)?

De kans dat je een mol zelf ziet, of haar voetafdrukken of uitwerpselen, is erg klein. Maar tijdens het Mollen(sporen)weekend vragen de Zoogdierenvereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintellingiedereen om goed te speuren en de waarneming door te geven. Hoe herken je dan de mol en haar sporen?

Uiterlijk

De mol is een langwerpig rond diertje met een grijszwarte fluwelen vacht. De haartjes van de mol staan rechtop, zodat hij makkelijk voor- én achteruit kan bewegen onder de grond. Deze vacht is vuil- en waterafstotend, zo zal de mol niet nat en vies worden. Daarnaast heeft een mol grote voorpoten, met vier vingers en een duim, met lange puntige nagels. Dit is ideaal voor het graven van het hol onder de grond.

Het enige wat eigenlijk echt opvalt uit dit zwarte fluwelen bolletje, zijn de graaf-poten, de neus en de staart. De mol heeft een klein roze staartje en een slurfachtig roze neusje. De ogen zie je daarentegen bijna niet, deze zijn ontzettend klein en ook nog een slecht ontwikkeld. De mol ziet dus erg weinig, maar is zeker niet blind, hij ziet vooral bewegingen en kleurtinten. Wel kunnen ze goed ruiken, en vooral heel goed voelen. Een mol kan op grote afstand voelen of er iemand door zijn gangen kruipt.

Sporen

Het meest opvallende spoor dat de mol achterlaat zijn de molshopen. De meeste van ons hebben zo’n molshoop wel eens gezien en vaak zijn we er niet bepaald blij mee als deze ineens in onze tuin verschijnt. Mollenkeutels zal je niet snel vinden, aangezien de keutels vaak in de gangen van het hol liggen. Uitwerpselen van de mol zijn 3-20 mm lang en ongeveer 2-5 mm in doorsnee. Ze zijn donkerbruin tot zwart met restanten van insecten. Ook de voetsporen zijn lastig te vinden. Maar, wie weet, als je goed zoekt, zie jij misschien dit weekend wel een mol of haar sporen!

 

Fotografie: Mark Zekhuis, Rudmer Zwever
Bron: Zoogdiervereniging.nl en NatureToday


Excursie naar "Summerville Plants" in Heerhugowaard op maandag 25 maart 2024

Om 14.00 uur verzamelen we bij Centrum 31, ingang  Basiusstraat in Heerhugowaard.
Indien u zelf gaat dan om 14.15 uur bij het bedrijf:

NOORDSCHARWOUDERPOLDERWEG 11, 1704 PJ, Heerhugowaard.

De anderen zullen zich bij u voegen.

Wij hebben om 14.30 uur een rondleiding. Natuurlijk is er gelegenheid om vragen te stellen en worden we getrakteerd op een kopje drinken.

Wij willen graag weten of u mee gaat. Opgeven bij Tine tijdens de ledenavond bij de bestuurstafel, per telefoon 06-47383436 of per mail vandenberg.tine(at)gmail.com

Bij minimaal 10 personen gaat de excursie door.

De kosten zijn € 5,-- p.p.  Indien u meerijdt met een auto € 1,00 extra.
Niet-leden betalen altijd € 2,00 extra.

Summerville Plants geeft de mogelijkheid om ter plekke hun product te kopen, zowel contant als pin betaling.

Wij zien u graag.


De tuin nu al gereedmaken voor het voorjaar?

Zin om alle uitgebloeide bloemstengels af te knippen…?  WA C H T !

In holle stengels overwinteren vaak larven en poppen van wilde bijen.
Die kunnen er wel tot de zomer in blijven zitten. Afknippen en weggooien betekent dus minder wilde bijen en dat willen we natuurlijk niet!
Alle uitgebloeide stengels dan maar laten zitten? Dat hoeft gelukkig ook niet. Hoe langer je wacht met knippen, hoe fijner het is voor de beestjes.

Kun je je echt niet meer inhouden? Doe het dan met beleid en knip de stengel in één stuk kort bij de grond af. Zo maak je de kans dat je een overwinterend beestje te pakken hebt zo klein mogelijk. Bewaar de afgeknipte stengels op een stapeltje in de tuin, op een zonnig plekje, want de larfjes hebben warmte nodig. Eventuele kleine bewoners van de holle stengels kunnen op deze manier lekker blijven zitten tot het tijd is om tevoorschijn te komen.

Bron:  De Wilde Weelde


Bloemenweelde

Berichtje en foto's van dhr. Leo Brand, de enthousiaste presentator van de lezing over "Houtzwammen" op 21 november j.l.
Leo was één van de gelukkige winnaars van een amaryllisbol tijdens de verloting die avond.

----------

Op de verenigingsavond kregen wij de bol van de Amaryllis met het verzoek als hij bloeide een foto te maken.
Wel bij deze en natuurlijk graag gedaan.
Hij staat prachtig te bloeien met drie grote bloemen en er komt nog een knop aan, dus dubbel plezier ervan.

Lieve groet,
Leo.


Nog zo'n beauty.

Bijdrage Ada de Ruijter


Voorjaarsweekend Tuinplezier: Tuinieren op een postzegel

Een kleine tuin kan je met relatief weinig tijd en geld al leuk maken. Zo draag je bij aan vergroening en biodiversiteit van jouw eigen leefomgeving. De straat ziet er zoveel vriendelijker uit met een geveltuintje; zelfs een enkele klimplant kan het straatbeeld volledig veranderen. In het jaarlijkse Voorjaarsweekend Tuinplezier in Utrecht staan deze keer kleine tuinen centraal.

Je kunt een groene oase maken van jouw postzegel van enkele vierkante meters, zoals jouw balkon, dakterras of naast jouw voordeur. Maar welke planten kies je om het hele jaar rond iets moois te hebben? De uitdagingen van een kleine tuin bespreken we op zaterdag 23 en zondag 24 maart 2024. Ontwerpers, hoveniers en plantenexperts staan dan klaar om hun kennis met jou te delen. 

Programma
Twee dagen lang kan je inspiratie en kennis halen in het afwisselende programma met lezingen en workshops over de ontwerpprincipes van een kleine tuin. Verken nu de mogelijkheden van een gevel-, balkon- of daktuin om dit jaar de inrichting ervan op een duurzame manier aan te pakken. Op de plantenmarkt bieden kwekers hun planten aan die geschikt zijn voor jouw kleine tuin. Naast de mogelijkheid om korte rondleidingen te volgen heb je ook vrije toegang tot de Botanische Tuinen.

Speeddaten met tuinontwerpers
Heb je een tuin/balkon/daktuintje dat kleiner is dan ongeveer 20 m2? En wil je tips voor jouw eigen postzegel? Dan kan je speeddaten met tuinontwerpers. Neem wat foto’s en een schetsje mee en je krijgt praktisch advies, op maat, voor optimaal gebruik van jouw tuin.

Inspiratiebron
In de Rotstuin van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn verschillende biotopen of milieus te vinden. Hier tref je droge, zonnige hellingen aan, evenals een vochtige beekoever. Wat soortenrijkdom en oppervlakte betreft, is het één van de grootste rotstuinen van Europa. Kortom: een grote inspiratiebron voor de aanleg van jouw eigen kleine tuin.

Voorjaarsweekend Tuinplezier
Datum en tijden: zaterdag 23 maart en zondag 24 maart van 10 tot 16.30 uur
Locatie: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Budapestlaan 17, Utrecht
Entreeprijs: € 10,-- per persoon inclusief toegang tot de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Meer informatie: www.uu.nl/botanischetuinen/voorjaarsweekend
 

De organisatie van de Voorjaarsmarkt Tuinplezier is een samenwerking van Groei & Bloei-Rayon Utrecht en de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht.“Top in de Kop” bestaat 25 jaar en is bij kunst- en tuinliefhebbers uit heel Nederland een begrip geworden.
Deze bekendheid en de aantrekkelijkheid zal dit jaar alleen nog maar groter worden door het samengaan van de tuinenroutes “Top in de kop” en de ook in Noord-Holland Noord bekende tuinenroute “De Groene Route” onder de naam “Top in de Kop”.

Op 12 mei wordt het 25-jarig jubileum en het samengaan van de twee tuinenroutes gevierd. Daarover leest u meer op de website en in de nog te volgen persberichten.

“Top in de Kop” dezelfde naam, maar een grotere keuzemogelijkheid en een nog betere afstemming op de eigen bezoekwensen.
 
Tijdens zes open weekenden worden ook dit jaar weer de mooiste privé-tuinen, beeldentuinen, ateliers en natuurvriendelijke kwekerijen opengesteld voor publiek.
De groep bestaat uit enthousiaste tuinliefhebbers en kunstenaars in Noord-Holland, boven de lijn Alkmaar-Hoorn.

De open weekenden zijn op:

  • 20 - 21 april
  • 25 - 26 mei
  • 22 - 23 juni
  • 20 - 21 juli
  • 10 -   1 augustus
  •   7 -   8 september.

De openingstijden zijn van 11:00 tot 17:00 uur.
Bezoekadressen liggen vaak dicht bij elkaar. Op onze website www.Topindekop.nl  vindt u uitgebreide informatie over alle deelnemers, de actuele agenda en afwijkende openingstijden. U kunt uw eigen route samenstellen, geheel en al afgestemd op eigen behoeften en voorkeuren.
Openstellingen kunnen door omstandigheden veranderen. Kijk daarom voordat u op weg gaat op onze website bij: www.topindekop.nl/agenda


Groei & Bloei heeft op 1 januari 2024 Femke Lampe - Braun (45) verwelkomd als nieuwe algemeen directeur

Ze neemt het stokje over van Flip van Leeuwen, die na 27 jaar met pensioen gaat. Femke studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Bij Unilever en Philips bekleedde zij diverse marketing rollen zowel in Nederland als in het buitenland. Zij heeft een eigen moestuin en schreef een boek over moestuinieren.

Passie voor tuinieren en vergroenen

”Wij zijn Flip dankbaar voor zijn inzet en verdiensten voor KMTP/ Groei & Bloei en hebben de juiste opvolger gevonden. Met de aanstelling van Femke Lampe - Braun halen we iemand binnen die haar professionele achtergrond in strategische marketing en innovatie sterk weet te verbinden met haar passie voor tuinieren en het vergroenen van onze leefomgeving", aldus Leen Verbeek, voorzitter van het bestuur. "Als Landelijk Bestuur hebben we er alle vertrouwen in dat Femke met haar ervaring en bevlogenheid letterlijk een groei-impuls zal zijn voor Groei & Bloei.”

'Tuinieren is een prachtige hobby en relevanter dan ooit'

Femke: “Ik ben onder de indruk van Groei & Bloei, de grootste tuinvereniging van Nederland en sinds 1872 actief. Wat de vereniging vandaag de dag zo uniek maakt is de combinatie van haar 130 afdelingen verspreid door Nederland en België gecombineerd met haar toonaangevende magazine, sociale mediakanalen én de bevlogenheid van het team en de leden. Tuinieren is een prachtige hobby en relevanter dan ooit. Ik kan dan ook niet wachten mijn handen uit de mouwen te steken en samen met onze 25.000 leden elkaar en anderen te inspireren onze omgevingen zo groen en divers mogelijk te maken.”

Foto: Hetty van Oijen


Klik hier voor meer info en/of aanmelden.


Via deze link kunt u onze website bekijken.


Met dank aan onze adverteerders: