Heerhugowaard

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Hierbij ontvangt u weer een Nieuwsflits met o.a. informatie over onze komende ledenavond op 16 april a.s., de excursies, open weekend Top in de Kop, busreis naar Het Plantenfestijn in Bloemenpark Appeltern en nog veel meer activiteiten.

Ook zijn er weer zakjes multicote te koop! Per zakje van 500 gram € 4,00. Drie zakjes voor € 10,00.
Verkrijgbaar bij de bestuurstafel tijdens de ledenavond.

Veel leesplezier en graag tot dinsdagavond 16 april.

P.s.: vergeet u de stekkentafel niet?

Vriendelijke groeten, namens het bestuur,
Hanny de Jong


Dinsdag 16 april 2024 ledenavond met een lezing door dhr. Frans v.d. Graaf over "Planten en dieren in en rond de vijver"

Als we over vijvers gaan praten kunnen we daar makkelijk een hele dag mee vullen.
Daar er voor de lezing slechts anderhalf uur beschikbaar is, moeten we ons beperken tot de hoofdpunten.
Tijdens deze lezing zal ik niet ingaan op de aanleg van een vijver. Met name op het gebied van aanleg is er voldoende documentatie voor handen. Ik ga u ook niet vertellen hoe we een koivijver in stand moeten houden.
De nadruk ligt op de natuurlijke vijver met vissen, kikkers, salamanders, waterplanten en de problemen die zich hierbij voor kunnen doen. Welke problemen komen we zoal tegen: troebel water, groen water, draadalgen, waterlelies die te groot worden, niet meer bloeien of boven komen drijven, onderwaterplanten, die heel de vijver volgroeien of juist dood gaan, eendenkroos, reigers e.d.
Alles heeft een oorzaak en voor alles is een oplossing, maar er zijn niet alleen maar problemen met de vijver, we kunnen er ook heel erg van genieten. Soms zul je op je knieën en met je neus tegen het wateroppervlak moeten kijken om al het dierenleven onder water te kunnen zien.
Wat makkelijker zichtbaar zijn de populaire vijverplanten als waterlelie, dotterbloem, kattestaart, snoekkruid en de prachtige zwanebloem en natuurlijk de uiterst belangrijke zuurstofplanten.
Bij het grotere dierenleven moet u denken aan vissen, kikkers salamanders, insekten maar ook reigers, egels, eenden en katten. Tot slot vertel ik u over het onderhoud van de vijver door de seizoenen heen.
Natuurlijk zullen de vragen van de bezoekers de invulling van de avond bepalen. Ik zal trachten op al de vragen een antwoord te geven zodat u tevreden en met een helder beeld over vijvers en de bewoners naar huis gaat.
Deze avond over "planten en dieren in en rond de vijver" is uitermate geschikt voor bezoekers die een vijver willen beginnen of voor hen die al een vijver hebben.
Er zal volop gelegenheid zijn om vragen te stellen of ervaringen te delen.

Frans van der Graaf

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00Excursie naar “De voorjaarstuin van Jan en Afra Tromp” op maandag 22-04-2024.

Tijd: 13.30 uur.
Adres: Oosterdijk 7, Zuid-Scharwoude.
Kosten: € 5,00 per persoon.

Parkeren kan goed aan het kanaal bij het gebouwtje van de provincie.
Aan het einde van het weggetje ligt deze verborgen tuin.

Verzamelen om 13.10 uur bij Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard.
Vertrek: 13.15 uur.
Meerijden kost € 1,00 per persoon.
Bij niet tijdig afzeggen bent u wel verplicht tot betaling.
Niet-leden van Groei & Bloei betalen € 2,00 extra.

Deze verborgen tuin aan het kanaal is een juweeltje in juni. Ik ben benieuwd hoe de voorjaarstuin eruit ziet.
De eigenaren vertellen er vol enthousiasme over.

Zin in deze excursie?
Bel 0647383436 of mail naar vandenberg.tine@gmail.com of geef je op tijdens de ledenavond bij de bestuurstafel.


OPEN WEEKEND 20 en 21 april a.s.

De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Op de website www.topindekop.nl/agenda vindt u uitgebreide informatie over alle deeelnemers, de actuele agenda en de eventuele afwijkende openingstijden.


Nationale Bijentelling 15 t/m 24 april

Leuk en nuttig om te doen: een half uurtje bijen tellen in de tuin, op het balkon of op een groene plek in de buurt.

Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten te komen, zodat we de bij beter kunnen helpen.

Tel je ook mee? >  (< Klik hier)


Wie o wie fietst er met ons mee op zaterdag 8 juni?

Er hebben zich al enkele enthousiaste leden aangemeld voor de fietstochtvan 30 km, die georganiseerd wordt door stichting NUT/Omnisport, maar er kunnen er nog meer bij, dus zijn wij op zoek naar enkele sportieve leden, die ook met ons mee willen fietsen langs de mooiste stukjes van Noord-Holland Noord.
Niet alleen doen we dit om het mooie gebied rondom Heerhugowaard te bezichtigen, maar ook om onze verenigingskas aan te vullen. Voor iedere deelnemer die meefietst krijgen wij € 40,-- met een maximum van 10 deelnemers, dus kan er zomaar € 400,-- bij elkaar gefietst worden! Natuurlijk mogen meer mensen mee fietsen, maar stichting NUT keert maximaal voor 10 mensen uit.

Drie vliegen in één klap!! Je ziet een prachtig stukje omgeving én je hebt een leuk sociaal uitje (we zijn immers niet de enige vereniging die mee fietst) én je verdient geld voor de verenigingskas.

Aanmelden kan per mail: vandenberg.tine(at)gmail.com of bellen naar: 0647383436 of geef je op tijdens de ledenavond bij de bestuurstafel..


Op 8 juni en 9 juni is er een geweldig plantenfestijn bij Bloemenpark Appeltern.

Aangezien Gardenista niet meer wordt georganiseerd, hebben Groei & Bloei “De Noordkop” en Groei & Bloei Heerhugowaard besloten om op zaterdag 8 juni gezamenlijk een bus te huren en met een gezellige groep Groei & Bloeiers, maar ook niet-leden mogen mee, naar Appeltern af te reizen.

Het leuke is, dat op vertoon van de ledenpas van Groei & Bloei 2 personen voor € 8,50 per persoon (in plaats van € 16,95 per persoon) naar binnen mogen.

De buskosten worden gedeeld door het aantal deelnemers aan dit dagreisje, dus hoe meer mensen met ons mee gaan, hoe goedkoper het wordt.

Het is handig om zelf een broodje mee te nemen voor tussen de middag.
We vertrekken waarschijnlijk om 16.00 uur weer huiswaarts met de bus.

Zin om mee te gaan? Geef je dan z.s.m. op bij: jannie_waterberg@hotmail.com

* Zodra we weten hoeveel personen er mee gaan, volgen er meer details.


Excursie Summerville Plants 25 maart jl.

Verslag van de excursie

Het was leuk: met 25 leden en niet-leden een rondleiding bij Summerville Plants met een uitstekende rondleider, Leo v.d. Hulst, een van de eigenaars van dit bedrijf.
Vroeger hadden zijn ouders in Aalsmeer een rozenkwekerij, maar er was daar geen ruimte voor uitbreiding en zo kwamen ze in H.H.W. Ook nu zijn er in het bedrijf nog rozen, o.a. heerlijke geurende gele tuinrozen en verder kweken ze Thunbergia (Suzanne met de mooie ogen), prachtig, de Portulaca Umbraticola Carnaval en de Agapanthus (de Afrikaanse lelie). Na de kerst beginnen ze met de Japonica en de Monstera deliciosa.
Wij liepen door de kassen van warm naar koud en er werd al jaloers naar de planten gekeken en ja hoor, op een foto zie je al de aanwinsten van een ieder. De keuze was al snel gemaakt en we waren nog niet eens in de hal waar al heel wat karren stonden met rode en roze bloemen: de Mandevilla Summerville.
Nog een stukje over het bedrijf. Er wordt zoveel mogelijk op biologische wijze ziekten en ongedierte bestreden. Voor de energie heeft het bedrijf 544 zonnepanelen, klimaatbesturing en over korte tijd aansluiting op het warmtenet. Wist u dat 10% van de benodigde elektriciteit in Nederland wordt opgewekt door de glasbouw. Nog een weetje: het bedrijf beslaat 32 hectare, waarvan 2/3 gevuld is met Mandevilla. Deze plant is trouwens pas sinds 2003 op de markt. De grond waarin de planten staan, is een mengeling en alles wordt zoveel mogelijk hergebruikt.
Vanaf april, maar ook in mei en juni, kunt u, indien u niet mee kon, toch bij het bedrijf prachtige planten kopen. Houd de krantenberichten maar in de gaten. Zeker weten dat u, net als ik, verkocht bent en elk jaar terugkomt bij Summerville Plants, Noordscharwouderpolderweg 11. Voor de kenners onder ons, ik ben vast wel wat vergeten te vertellen, maar in de hal is een overzicht van stekken en planten enz.

Hanna van Noorden, ook namens Tine van den Berg.

Met dank aan dhr. Herbert Klaarhamer voor deze collage


GRANDE FINALE

Vanaf volgende week vrijdag is Kwekerij de Morgen weer geopend op vrijdag en zaterdag.
We vieren dit jaar de Grande Finale.
Op het einde van dit seizoen zal de kwekerij stoppen met het kweken van aparte tuinplanten.
Om onze klanten te bedanken voor de belangstelling van de afgelopen 38 jaar is er op de kwekerij een marktkraam ingericht met planten. Op deze planten is een korting van 50% van toepassing.
Na dit seizoen wordt de kwekerij omgevormd tot een ontwerperstuin waarin bijzondere combinaties met vaak aparte planten zullen floreren.
De tuin zal tijdens het seizoen een aantal keren worden open gesteld.

Het hele jaarprogramma van 2024 is te vinden op
www.ecologicalplantingdesign.com


Via deze link kunt u onze website bekijken.


Met dank aan onze adverteerders: