Heerhugowaard

De tuin in december

Spitten:

Op dagen dat het niet vriest en niet te nat is, kunnen we nog steeds spitten en de borders in de tuin voorbereiden op het komende voorjaar. Verwijder bladafval van het gazon en gebruik het als mulch in de borders of recycle het in de composthoop.

Snoeien:
Niet tijdens een flinke vorstperiode, maar zo lang het nog een redelijke temperatuur is, kunt u:
*Bij bladverliezende bomen en heesters de dode en zieke takken en de takken, die tegen elkaar schuren, verwijderen.
*De druif snoeien. Binnen- en buitendruiven mogen enkel tijdens de rustperiode worden gesnoeid, omdat ze anders kunnen "bloeden" als de sapstroom op gang is of komt. Jonge, lange scheuten, die dit jaar gevormd werden, snoeit u terug tot op 2 à 4 ogen.
*De eerste helft van december kunnen afgedragen takken van frambozen worden gesnoeid. Knip ze af tot tegen de grond. Van de nieuwe scheuten behoudt u er vier of vijf en bind die vast aan de steundraad. De rest van de nieuwe twijgen knipt u weg. Ook van bramen en japanse wijnbes, haalt u de afgedragen scheuten weg en behoudt u alleen de beste en sterkste scheuten.
*Kiwi snoeien!
*Acers, berken en haagbeuk het beste NIET in de winter snoeien, omdat bij deze bomen de sapstroom snel op gang komt, waardoor de bomen hevig kunnen gaan "bloeden". Dit geldt ook voor notenbomen.
*Blauweregen bijknippen. U zult merken, dat de eenjarige twijgen, die de plant in de zomer aanmaakt, weelderig naar alle kanten uitgroeien. Deze mag u het hele seizoen door terugknippen. U kunt ze helemaal tot bij de stam wegsnoeien als het de bedoeling is om deze te laten verhouten, of u kort ze tot zo’n 10 cm bij de stam in.
*Leilindes en andere vormbomen snoeien.Takken die omhoog groeien bij "dakbomen" kort u in tot bij de hoofdtakken.
*Knotten van knotwilgen.
*Oude en aangetaste bladeren bij Helleborus wegknippen.
*Snoei de planten met verdorde zaadhoofden niet, want meerdere soorten vogels eten de zaden hiervan   graag op.

Tuinvogels:
Deze kunt u nu bijvoederen op verschillende plaatsen in de tuin.
Wilt u meer vogels in de tuin, dan kunt u die aantrekken door verschillende nieuwe aanplantingen van bomen en struiken met bessen zoals lijsterbes, vuurdoorn, Liguster en Gelderse roos.
Geef dagelijks vers drinkwater aan de tuinvogels, maar zorg ervoor dat ze in geen geval kunnen baden.
Voeg nooit zout toe aan het drinkwater en beperk het voederen van oude broodresten vanwege het hoge zoutgehalte.
Ook kunt u nu nestkastjes in de tuin ophangen. Als het kouder wordt, gebruiken meesjes en andere tuinvogels de vogelhuisjes vaak als slaapplaats. Zo raken de vogels ook al gewend aan de huisjes en is de kans op bewoning in de komende lente een stuk groter.
Hang de kast op een rustig plekje uit de volle zon. Doe dit op minstens 1.5 a 2 meter hoogte, zodat de katten er niet bij kunnen.


Verslag van de excursie naar “Kwekerij Nico Zonneveld” op 22-11-2024.

Van de 17 personen, die zich hadden opgegeven voor deze excursie, waren er 2 afzeggingen.  
Het weer was slecht, donkere luchten en hevige hagelbuien. Toch wel grappig om elkaar te ontmoeten in de ronde kas bij Nico en Antoinette. 
Af en toe in het verhaal van Nico een gedwongen pauze, omdat we niet boven het geluid van de buien uitkwamen. Eerst koffie/thee met de meegebrachte koek.

Nico en Antoinette wonen nu 40 jaar op deze plek aan de Middenweg.  
Ze startten met de teelt van droogbloemen. Daarna teelden ze snijbloemen.
De boeketten werden in een stalletje aan de weg verkocht. Hierna zijn ze overgegaan op het kweken van vaste planten.  
Ze hebben nu een bijzonder assortiment van 3000 soorten vaste planten. De kwekerij beslaat 3000m°. Nico’s broer kweekt ook planten voor Nico (op zandgrond). Ook in Boskoop worden op een perceel planten gekweekt.
Nico werkt nauw samen met Piet Vrugt uit Hensbroek (hij stekt voor hem).
In de herfst gaan de kwetsbare planten in potten de kas in en stapelt Nico de kratjes met ruimte ertussen op elkaar. De planten krijgen geen water meer. De planten, die wortelstokjes hebben, vermeerderen ze in de winterperiode in de kas (ze splitsen de wortelstokjes en potten ze op). De potgrond bestaat uit een mix van biologische onderdelen, speciaal samengesteld. Ze planten ook biologische bloembollen in potten.

Nico laat tussen de buien door speciale soorten planten zien.  
Een prachtig plantje voor in de schaduw is “Spotty Dotty” (eendenpoot??). We zagen een fantastisch mooie Anemone nemorosa “Green Fingers” en een prachtige Acanthus “Tasmanian Angel” (groenblijvend blad met een lichte rand). De “Bulgaarse Peterselie (“Pachyphragma  Macrophylla”) is een prachtige, witte schermbloem.
 
Veel mensen denken dat ze niet meer terecht kunnen bij Nico…... 
Een belletje of een berichtje via de e-mail is voldoende!!!  
Nico heeft ook uitwisseling met andere kwekers. Hij wees ook op kwekerij “De Windroos” in Callantsoog, een kwekerij met zeker 30 soorten “Sanquisorba” (Pimpernel).
  
Op voorspraak van Nico kunnen we vast een keertje langskomen.   
Deze komt dan in het lijstje van excursies in 2026. 

De excursiecommissie: Tine v.d. Berg en Hanna v. Noorden


Bloemschikken

Twee collages van enkele creaties, die door de dames gemaakt zijn tijdens de bloemschiklessen op 26 november en 3 december j.l.
Een resultaat op trots op te zijn!


Het blad Oase, is dat bij u als Groei & Bloei mensen bekend?

Het is een tijdschrift voor vrienden van natuurtuinen, speelnatuur en heemtuinbeheer.
Het komt 4x per jaar uit. Wij, Peter en Hanna van Noorden, werken als vrijwilligers in heemtuin "De Heimanshof" in Vierhouten met veluwse biototoopjes op een oppervlakte van 0,6 hectare.
Er staat in het winternummer van Oase 2024 een aardig artikel over onze heemtuin. Ook staat er o.a. een artikel over een proeftuin van inheemse planten en in het zomernummer stond een artikel: "Wat is Inheems?". Daar wordt de heemtuin van Toos' Höfke genoemd.

Bij Nico Zonneveld kwam het ook aan de orde:  inheemse planten, het kweken ervan en de aandacht die er op dit moment voor is.

Mocht u iets meer willen weten over het blad Oase dan kunt u dit vinden op www.stichtingoase.nl

Bijdrage: Hanna van Noorden


Kerstster (Euphorbia pulcherrima) : een populaire kerstplant

Met haar felrode bladeren gaat de kerstster tijdens de eindejaarsperiode de concurrentie aan met de ballen in de kerstboom. De kerstster staat onder meer ook bekend onder de namen Poinsettia en adventster. Naast rode bladeren zijn er ook planten met crèmeklleurige, witte of roze bladeren verkrijgbaar - zo zorgt de plant op elke vensterbank voor een feestelijke stemming.

Oorsprong en ontwikkeling

De kerstster (Euphorbia pulcherrima) behoort tot de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). In onze contreien wordt de plant vooral als kleine, decoratieve potplant gebruikt tijdens de adventstijd. In Zuid-Amerika, haar land van oorsprong, leeft ze meerdere jaren en kan ze uitgroeien tot een plant van wel 6 meter hoog. Dat betekent natuurlijk ook dat je kerstster na de eindejaarsperiode niet op de composthoop hoeft te belanden.

De bladeren

De mooi gekleurde bladeren van de kerstster zijn niet de bloemen van de plant, maar wel de schutbladeren. Deze schutbladeren groeien in stervorm rondom de bloem. De bloem zelf is vrij onopvallend: ze heeft de grootte van een erwt en heeft een geelgroene kleur.

De juiste standplaats

De plant houdt niet van tocht, lage temperaturen, donkere hoekjes en droge verwarmingslucht.
Kies een lichte plek voor de plant met een temperatuur van 17 tot 22°C.

Zodra de temperaturen stijgen en de zomer voor de deur staat, kan je de kerstster buiten op een zonnig of half-beschut schaduwrijk plekje plaatsen, beschermd tegen regen. Daar kan de plant bij mooi weer gerust tot in de late zomer genieten van het zonlicht. Als de temperaturen onder de 10°C zakken, moet de vorstgevoelige plant weer naar binnen.In september heeft de plant minimaal 12 uren in het donker nodig, zodat ze in de winter opnieuw kan gaan bloeien.

Water geven

Vooral tijdens de winter hebben velen de neiging om hun kerstster veel water te geven. Hierdoor kunnen de wortels echter gaan rotten. Dit zal ervoor zorgen dat de bladeren geel kleuren en de plant geleidelijk aan afsterft.

Normaliter heeft een kerstster weinig water nodig tijdens het koudste seizoen van het jaar. In de zomer heeft de plant logischerwijze meer water nodig. Controleer eerst de vochtigheid van de potgrond alvorens te gaan begieten. Als de bovenlaag nog vochtig aanvoelt, hoef je geen water te geven. Overtollig gietwater in de onderzetter of sierpot moet 15 minuten na de gietbeurt verwijderd worden.
Opgelet: giet het water aan de voet van de plant en niet over de bladeren. Je kan de wortelkluit ook 1 tot 2 minuten onderdompelen in een kom met water.

Plantenvoeding

Vanaf maart kan je je kerstster 1 maal per week bemesten met een milde vloeibare meststof die je aan het gietwater toevoegt. Die bezorgt je plant alle belangrijke voedingsstoffen. Vanaf midden september last de kerstster een rustpauze in en hoeft er geen meststof toegediend te worden.

Snoeien

Afhankelijk van hoe groot je poinsettia is geworden, kan je de plant vanaf eind mei snoeien tot een hoogte van ongeveer 20 centimeter. Daarbij raden we je aan om handschoenen te dragen zodat je niet in contact komt met het plantensap. Het melksap in de plant bevat giftige bestanddelen die de huid kunnen irriteren.
De Poinsettia is in elk geval niet geschikt voor consumptie. Houd de plant daarom uit de buurt van kinderen en huisdieren zodat ze niet met de plant kunnen spelen.

Hoe krijg ik de kerstster opnieuw in bloei?

Heb je vorig jaar een kerstster aangekocht en wil je die dit jaar opnieuw doen bloeien, dan moet je de plant op z'n laatst eind september gedurende minstens 12 uren op een donkere plaats zetten. Een ruimte die alleen wordt verlicht door daglicht en waarbij geen kunstlicht wordt aangezet, is bijvoorbeeld ideaal. Denk maar aan een ongebruikte berging of logeerkamer.

Als je niet beschikt over dergelijke ruimte, dan kan je de plant gewoon in een bak stoppen of een onderdoorzichtige doos over de plant plaatsen. Dit heeft de plant nodig om in december op tijd te kunnen bloeien en de kleurrijke schutbladen te kunnen vormen. De doos moet absoluut ondoorlatend zijn ; als je onbedoeld de deur opent en er kunstlicht uit de gang of van een straatlantaarn op de plant schijnt, dan is alle moeite voor niks geweest...

Ziekten en plagen

Kerststerren zijn vrij gevoelige planten die geen verwarmingslucht, koude temperaturen en tocht verdragen. Het risico bestaat dat de planten worden aangetast door insecten of andere plagen en dat ze hierdoor verzwakken.

Bladluizen, schildluizen en wolluizen vinden het vaak heel gezellig op de kerstster. Met behulp van een vochtige doek kan je ze van de plant halen. Daarna kan je een biologische insectenbestrijder toepassen. Tijdens de winter kan ook spint de plant aantasten. Deze insecten zijn vaak niet met het blote oog zichtbaar. Je zal pas opmerken dat ze op je plant zitten eens de bladeren opdrogen en verwelken. Ook hier kan een insectenbestrijder de oplossing bieden.


Groei & Bloei tuinreizen met Garden Tours

Met trots presenteren wij -  samen met Garden Tours - 4 gloednieuwe Groei & Bloei tuinreizen voor 2025! Als lid van Groei & Bloei en lezer van de nieuwsbrief ben je er als eerste bij. Dus kies je reis!

  • De moestuinenreis met een dagcursus door Charles Dowding, beroemd van het ‘No Dig’ tuinieren. Je bezoekt de mooiste moestuinen van Zuid-Oost Engeland. Ook leuk om te weten: deze reis zal mede worden begeleid door Femke Lampe-Braun, auteur van het moestuinboek Groentje?! en algemeen directeur van Groei & Bloei.
  • Volop nieuwe inspiratie voor natuurlijkvriendelijk tuinieren doe je op tijdens de speciale tuinreis naar Surrey. Je bezoekt tuinen met voorbeelden van het Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren. Deze reis wordt mede begeleid door Groei & Bloei redacteur Fransje van Dorp.
  • Een vernieuwende reis naar Nantes, ‘de groene stad van 101 tuinen’ met bezoeken aan prachtige parken, botanische tuinen en zelfs begraafplaatsen.
  • De reis Eetbare tuinen met bekende en minder bekende eetbare tuinen, voedselbossen en kwekers in Nederland. Inclusief een spoedcursus ‘Inrichten van een Eetbare Tuin’ door Cor van Gelderen van Kwekerij Esveld.

 

Ga hier naar alle Groei & Bloei reizen.


Leden van Groei & Bloei profiteren van kortingen tot wel 20% op een breed assortiment van duurzame bodemproducten van Bio-Kultura, verkrijgbaar via de Groei & Bloei webshop. Deze biologische producten dragen bij aan een gezonde, levende bodem en een groene toekomst.

Er doen achttien afdelingen mee aan deze eerste pilot van het Groei & Bloei Verenigingsvoordeel. Kijk of er een deelnemende afdeling (afhaalpunt) bij jou in de buurt zit en doe jezelf én je tuin er een groot plezier mee.

Profiteer van dit ledenvoordeel en investeer samen met ons in duurzaamheid!

De producten:

Wil jij jouw tuin klaarmaken voor een bloeiende en duurzame toekomst? Alleen voor leden van Groei & Bloei bieden we nu de volgende bodemverbeteraars aan voor een ledenprijs die je niet wilt missen!

· Biologische mestcompost (40 l): voor langdurige voeding van de bodem. Normaal € 8,50 – voor leden € 6,80

· Biologische tuinaardecompost (40 l): ideaal voor een vruchtbare bodem. Normaal € 8,95 – voor leden € 7,16

· Biologische potgrond (40 l): voor een evenwichtige en gezonde basis. Normaal € 9,75 – voor leden € 7,80

· Actimin gesteentemeel: verbetert de vruchtbaarheid van zandgrond. 5 kg: normaal € 11,50 – voor leden € 9,20
  20 kg: normaal € 25,00 – voor leden € 20,00

· Kleimineralen (20 kg): voor extra bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen. Normaal € 27,50 – voor leden
  € 22,00

· Schapenwol: natuurlijk en duurzaam, houdt vocht vast en biedt isolatie. 3 m² rolletje: normaal € 24,95 – voor
   leden € 22,46 70 m² rol aan één stuk: normaal € 402,50 – voor leden € 362,25

Bestel vóór 15 januari 2025 en laat jouw tuin, balkon of moestuin profiteren van deze topkwaliteit producten – alleen voor leden van Groei & Bloei

Naar de webshop

Zo werkt het: - Bestellen: plaats t/m 15 januari 2025 je bestelling in de webshop van Groei & Bloei en kies een van de achttien deelnemende afdelingen als afhaalpunt.

- Ophalen: bij je bestelling zie je meteen de datum / data waarop je je bestelling kunt ophalen bij het door jou gekozen afhaalpunt. Je ontvangt hierover medio januari 2025 aanvullende informatie (locatie/tijdstip) over van het afhaalpunt dat je hebt gekozen.

Tip: Is jouw afdeling niet bij deze pilot betrokken? Geen probleem! Je kunt een van de achttien deelnemende afdelingen kiezen voor het afhalen van je producten, dus kijk vooral of er een afhaalpunt bij jou in de buurt zit!

Nog geen lid maar wel profiteren van deze mooie biologische aanbieding? Sluit je dan vandaag nog aan bij de groenste & grootste tuinvereniging en ontvang:

- het decembernummer gratis en € 20,- korting voor 2025

- of kies voor een mooi welkomstgeschenk en tevens € 20,- korting voor 2025

- directe toegang tot deze exclusieve pilotkorting op Bio-Kultura producten.

Word nu lid en maak meteen gebruik van dit unieke verenigingsvoordeel! Hulp nodig? Weet je niet zeker welke producten het beste bij jouw tuin, balkon of moestuin passen? Gebruik onze handige beslisboom om het perfecte product voor jouw bodem te vinden.

Deze actie is exclusief voor leden en loopt  t/m woensdag 15 januari 2025, zolang de voorraad strekt.


Aanmelden: info@heerhugowaard.groei.nl


Via deze link kunt u onze website bekijken.


Met dank aan onze adverteerders: