Heerhugowaard

Mijn lievelings plant

Wat is UW lievelingsplant?

Dit keer wordt de lievelingsplant van onze secretaris Marry Baars in het zonnetje gezet.

Iedereen heeft vast wel zijn/haar lievelingsplant(en). Deze hoeft natuurlijk niet persé in de eigen tuin of op het balkon te staan.

Veel Groei & Bloei-leden weten al wat mijn lievelingsplant is, want als wij, mijn echtgenoot en ik, tuinen en tuinbeurzen gaan bezoeken, dan kijken wij altijd als eerste of we “prik” planten kunnen vinden en met deze planten bedoelen wij dan alle exemplaren die prikken door middel van hun bloemen of hun bladeren, uitgezonderd de brandnetel, maar die komt vaak vanzelf……..

In een oud exemplaar (2002) van het blad G&B werd de distel al de “Koning van het Plantenrijk” genoemd, net zoals de roos de koningin is. Een koning bezat vroeger nog echte macht en hij moest vooral goed kunnen vechten. Op middeleeuwse wapenschilden komt de distel voor als symbool van de weerbaarheid. De distel zou een goede kandidaat zijn geweest, hij is stoer en onaanraakbaar en dwingt zeker respect af, al is de koning als tuinplant jammer genoeg nooit zo populair geworden als de koningin en dan bedoel ik natuurlijk de roos. Deze plant, die met haar vervaarlijke doornen toch ook niet met zich laat spotten. Het ontbreekt de distel echter aan de volmaakte bloemvorm en de zoete geur, maar toch worden er veel soorten distels gekweekt als bijenplant en om hun eetbaarheid, zoals de kardoen of de artisjok of om de geneeskrachtige eigenschappen. Deze, vaak kleurige, planten zijn er dus in veel soorten en maten: van de prachtige Eryngium, de Carduus, de Onopordum, de Cirsium, de Cynara, de Silybum, de Acanthus etc.

Onze voorliefde voor de distel is vooral gekomen nadat wij alweer een flink aantal jaren geleden het land van de distel bezochten: Schotland. Het land dat deel uitmaakt van onze overburen: het Verenigd Koninkrijk dus.

We hebben zelfs een distelservies in de kast staan en ons huis hebben wij “Thistle Cottage” genoemd.

In onze tuin staan dus veel distelsoorten, zoals de Eryngium Agavifolium, de Bourgatti, de Silver Ghost, de Eburnum, de Maritimum, de Variifolium, de Yuccifolium en de Planum. Ook andere “prik”planten zoals de Mariadistel (Silybum Marianum) de Kogeldistel (Echinops) de Morina, de Berkheya, de Acanthus hebben een plekje in onze voortuin en zelfs de Epimedium met gekarteld blad is bij ons welkom.

Eén verhaal achter de distel wil ik u nog vertellen: toen de Vikingen ruim 500 jaar geleden het buurland Schotland aanvielen en een verrassingsaanval uitvoerden in de duisternis, kropen zij, blootsvoets, in de richting van de schotse verdedigers. Gelukkig voor de Schotten trapte een Viking in een distel en schreeuwde het uit van de pijn. Hij werd daardoor gevangen genomen en de anderen strijders renden terug naar hun boten. Vanaf die dag staat de distel in het wapen van Schotland.

Hartelijke groet van Marry en Martien Baars


Dit keer wordt de lievelings plant van mevr. Ans Kallansee in het zonnetje gezet.

=====================================================================

Ruim 3 jaar geleden kreeg ik een cyclaam voor mijn 70e verjaardag.
Wetende dat ik alles zou proberen om deze in leven te houden, verplantte ik deze in een ruimere pot met potgrond vermengd met wat beendermeel.
Het bovenste knolletje niet te diep teruggeplant en zo gaat het ieder nieuw voorjaar opnieuw.....en het resultaat verbaast ons steeds weer.
Lieve groetjes van Ans Kallansee.


Mijn favoriete plant

 

Mijn lievelingsplant is de dubbele eikenblad hortensia (Hydrangea quercifolia hovaria).

Ik ontdekte de plant bij een kwekerij in Noord- Limburg in Maasbree.
De kwekerij wordt gerund door twee hortensia specialisten.
Ze proberen van alles uit, de planten zijn van goede kwaliteit en niet duur.
De kwekerij is niet alle dagen geopend dus van te voren even checken of ze open zijn.

Ze hadden deze hortensia geleid langs de muur. Met een geweldig effect.
Je ziet de prachtige bloemtrossen nu op ooghoogte.
De hortensia heeft mooie knoppen en prachtige herfstkleuren.
Kortom een heerlijke plant.

Tine van den Berg