Heerhugowaard

Dinsdag 15 oktober 2024 ledenavond met een lezing door Peter Konijn over "Salvia's en Kwekerij De Tuinstek

De kwekerij is in 2024 voor het derde tuinseizoen gevestigd op de Walingsweg 14 te Wieringerwaard. Ooit begonnen, 20 jaar geleden met een plantenstalletje aan de weg op de Kalverdijk. Nu is er een volwaardige kwekerij opgebouwd en… wat aandacht krijgt dat groeit.

De kwekerij beslaat zo’n 4.000 m2 en heeft een assortiment van ruim 800 soorten planten.
Veelal zelf vakkundig opgekweekt uit stek, zaad of wortelstok. Puur en biologisch geteeld zonder bestrijdingsmiddelen in Skal-gecertificeerde potgrond van Bio Kultura waaraan hoegenaamd geen veen/turf is toegevoegd.

Waarom juist Salvia’s als specialiteit, hoe is dat ontstaan? Het is waarschijnlijk ooit eens begonnen met een aantal bijzondere Salvia’s ergens in een hoekje op de kwekerij, puur uit liefhebberij. Van het een kwam het ander, vooral toen we ontdekten dat deze plantensoort zo divers is door haar wereldwijde aanwezigheid en vaak zo lang bloeit door het tuinseizoen heen, in de tuin en op het terras met eindeloze kleurenschakeringen en bladvormen. 

De passie was geboren en de verzamelwoede deed zijn intrede, ieder jaar zijn er weer nieuwe variëteiten op de kwekerij te bewonderen. Bovendien zijn Salvia’s hele goede nectarplanten voor bijen, hommels en vlinders!

Je kunt de Salvia’s onderverdelen in verschillende groepen, te weten de vaste planten, geschikt in de tuin, prachtig als groep in de border. De half heesters, die bloeien van juni tot november, staan prachtig in potten en tussen andere vaste planten in de tuin. Dan volgen de kuipplanten, matig winterhard, maar langbloeiend en voorzien van grote lange bloemen vaak tot ver in oktober. Voor de liefhebber zijn er dan nog de 1-jarige Salvia’s, deze bloeien de hele zomer gestaag door in vaak opvallende kleuren. 

Peter Konijn neemt u deze avond mee langs een route van de laatste 20 jaar planten kweken en geeft u tips hoe u Salvia’s het beste kunt verzorgen en vermeerderen.

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00