Heerhugowaard

Ledenavond dinsdag 17 september 2024 met een lezing door Arjan Boekel over "Planten voor de toekomst"

Arjan Boekel werd als kind al gegrepen door het tuinvirus. Hij laat ons prachtige voorbeelden zien van tuinen, die hij in de laatste 14 jaar heeft ontworpen. Zijn tuinen zijn altijd onderdeel van het landschap en het draait altijd om beplanting. Zijn inspiratie haalt hij o.a. bij kwekerijen als de Hessenhof, Jac. P. Thijssepark, Great Dixter en de Hermannshof in Duitsland.
Arjan laat ons een aantal tuinen zien, waar hij trots op is. Onder andere een daktuin in Rotterdam, waar op een laag van slechts 15 cm substraat een groene oase werd gecreëerd. Als experiment heeft hij tussen de vaste planten een zadenmengsel gestrooid van mediterrane en hooggebergte planten.
Bij de duintuin is de oorspronkelijk tuingrens nauwelijks zichtbaar, doordat de beplanting een eenheid vormt met het omringende landschap. In een bostuin werd het strakke gazon vervangen door kleinere bomen en heesters. Samen met de vaste planten , de zogenaamde kruidlaag, ontstond zo een natuurlijke gelaagdheid voor de hoge bomen, die langs de grens van het perceel stonden.
Belangrijk hierbij is dat het natuurlijk lijkt, maar er wel controle is. Dat bereik je door aandacht te geven aan interest gedurende het hele jaar, aan bladstructuren en kleurcontrasten.
De poldertuin in Landsmeer was een paradepaardje. Midden in het veenweide gebied, mocht Arjan een ontwerp realiseren met echte seizoensdynamiek. In het voorjaar is alles nog kaal en het landschap goed zichtbaar. Naar mate het jaar vordert, wordt de beplanting steeds hoger en kleurrijker. In de herfst maken de prachtige herfstkleuren, in combinatie met diverse grassen, van de tuin een sprookje.

Bij de tuinen die Arjan ontwerpt, houdt hij rekening met de volgende criteria:
1: Habitat creëren. Dat wil zeggen, dat je rekening houdt met de menselijk maat, privacy, seizoensbeleving, natuurbeleving, sfeer, geluid dempen en welzijn.
2: Microklimaat. Rekening houden met hitte, schaduw, verdamping, waterhuishouding, wind, tocht, en zuiveren van lucht.
3: Biodiversiteit, zorg voor bodemleven, planten- en dierenleven. Want een echte mooie tuin is meer dan decoratie.

Een aantal jaar terug raakte Arjan betrokken bij de aankleding van de parkeerplaatsen bij GGZ Willibrordus in Heiloo. Aspecten waar hij rekening mee moest houden, waren overzicht en veiligheid, waterinfiltratie, sfeer en de historische bebouwing. Er is gebruik gemaakt van wadi’s, die in natte periodes water kunnen opvangen, maar die ook helemaal droog kunnen staan. Hiervoor heb je sterke planten nodig. Gleditsia en Nyssa zijn bomen met hoge nectarwaarde en mooie herfstkleuren, die het in de wadi’s prima doen. Net als de Gelderse roos en de Cornus, maar de hoofdrol is weggelegd voor de Iris sibirica, die samen met de Pimpernel en Kattenstaart het hele jaar voor kleur zorgt.

Langs de randen van de parkeerplaats zijn plantvakken met de halfgevulde Prunus ‘Accolade’ en wat hogere heesters, die in het najaar naar rood verkleuren of juist groenblijvend zijn zoals de kardinaalsmuts of struikklimop. Samen met wat grassen en structuurplanten als Baptisia vormen ze een vriendelijke omlijsting en geven wat privacy aan omliggende gebouwen.

De beplanting zorgt voor kleur door het hele jaar, is aantrekkelijk voor allerlei insecten, heeft mooie silhouetten en de herhaling zorgt voor een bepaald ritme en rust. Dit jaar is er helemaal geen water aan te pas gekomen en hoewel de planten al vroeg geen kleur meer hebben , zijn de borders nog steeds fraai om te zien. Dit openbaar groen is zeker een regelmatig bezoekje waard.

Extra aandacht was er ook voor de bioborders, die hij in samenwerking met de Groene Reiger en kwekerij de Buitenkans heeft ontwikkeld. Bijzonder daarbij is dat de voorbeeldborders in zeer arme grond zijn geplant en het moeten doen met alleen regenwater. Op het Melco terrein kunt het resultaat zien.

bron: Website Groei & Bloei Midden-Kennemerland. Auteur: Jolanda

 

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur
Locatie: Centrum 31, ingang Basiusstraat te Heerhugowaard

Leden gratis toegang (op vertoon van de ledenpas)
Niet-leden betalen € 5,00